Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2013.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo etnoselo u Nevesinju - Organizacija kreativnog okupljanja želi izgraditi kompleks sa autentičnim hercegovačkim kućama

Idejno rješenje kuće u kompleksu "Hercegovački krš

Nevesinje bi moglo uskoro da dobije prvo etnoselo, "Hercegovački krš", prema ideji Organizacije kreativnog okupljanja (OKO) iz tog grada. Grupa mladih ljudi želi da iskoristi prirodne resurse svog kraja i napravi jedinstven kompleks za smještaj turista.

Prije nekoliko dana, projekat su predstavili i Ministarstvu trgovine i turizma RS. Ministarka Maida Ibrišagić-Hrstić pohvalila je ideju te omladinske organizacije, rekavši da će Ministarstvo trgovine i turizma, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, podržati inovativne i kvalitetne projekte kojima se nastoji unaprijediti turizam u Republici Srpskoj.

Naime, kako su za portal "eKapija.com" rekli iz Organizacije kreativnog okupljanja, ovo Ministarstvo bi pomoglo projekat sa 20.000 KM, a Ministarstvo zdravlja sa 40.000 KM.

Ali, podrška ne staje samo na tome. Veliki značaj kompleksa koji bi se izgradio blizu jezera u Nevesinju, podržala je i opština, koja bi u saradnji sa firmama iz tog grada pružila pomoć u vidu potrebnih mašina. Takođe, pomoć stiže i od "Elektroprivrede RS".

Kompleks etnosela "Hercegovački krš" činilo bi nekoliko kuća, sagrađenih od hercegovačkog kamena. Autori su vođeni idejom da se iskoriste i resursi kojima raspolaže Nevesinje, poput kamena i slame, i tako izgrade objekti kakvi su nekad postojali na ovom području. Da bi se zadržala autentičnost hercegovačke kuće, moderni materijali bili bi vrlo malo zastupljeni.

Za sve one koji bi odlučili da provedu odmor u tom kompleksu i dožive Hercegovinu u potpunosti, u ponudi bi neizostavno bila svrstana i etno kuhinja, sa specijalitetima i zdravom hranom tog kraja.

Na konkurs Ministarstva trgovine i turizma, koji će uskoro biti objavljen, Organizacija kreativnog okupljanja poslaće svoj projekat. Trenutno, arhitekte rade na 3D animaciji kompleksa, a dok ne bude gotova, tu su fotografije idejnog rješenja kuća. Cijeli kompleks, kako su nam rekli, mogao bi da primi do 50 turista.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.