NavMenu

Najzanimljiviji projekti iz oblasti nekretnina u BiH predstavljeni na sajmu REBEC u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2013. 14:20
Komentari
Podeli

Retrospektiva investicija i investicionih ideja koje su prema čitanosti korisnika portala "eKapija.com" obilježile 2012. i prvu polovinu 2013. godine otvorila je ovogodišnji sajam nekretnina REBEC u Beogradu.

Investicije su bile predstavljenje u tri kategorije: stambeno-poslovni, turistički objekti i trgovinski centri.

Kada je riječ o najavljivanim grandioznim investicijama u oblasti stambeno-poslovnih kompleksa u BiH, najviše pažnje čitalaca "eKapije", a i prisutnih na sajmu, privukla je ideja o ulaganju Kuvajćana u Hadžiće, tj. u naselje "Sarajevo resort". Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene, po idejnom projektu zeničke firme "A Eling". Naselje, predviđeno za 1.125 stanovnika, imalo bi zatvorene i otvorene bazene, sportska igrališta, supermarket, kao i hotel. Investicija, procijenjena na 400 mil KM, podržana je kao dobar način da se zaposli lokalno stanovništvo kako u fazi gradnje, tako i poslije.

Međutim, javnost u BiH je skeptična po pitanju njegove realizacije, jer kako je u martu ove godine "Dnevni avaz" pisao "ni Ambasada i ni jedna zvanična institucija nemaju nikakvih kontakata ni informacija o kuvajtskim investitorima". Inače, vijećnici općine Hadžići su prije nekoliko mjeseci, jednoglasno usvojili parcelarni plan Osenik, koji podrazumijeva izgradnju "Sarajevo resorta".

"Brodomerkur Mepas""Brodomerkur Mepas"
(Budući izgled "Sarajevo city centra")

Trenutno u fazi izgradnje, čiji se završetak predviđa za kraj 2013. godine, "Sarajevo city centar" se našao na drugom mjestu, najavljen kao najveća investicija u BiH. Vlasnik objekta je saudijska firma "Al Shiddi Group",a nakon što bude u potpunosti gotov Centar će imati hotel, šoping centar, poslovnu zgradu i garažu sa 1.100 parking mjesta. Dio centra u kojem će biti hotel, iznad prizemnog dijela, uzdiže se na 18 spratova sa 220 soba najviše klase, te ekskluzivni kraljevskim apartmanima, restoranima, kafeterijama, bazenima, velnesom i drugim luksuznim sadržajima. Pedviđeno je da se na vrhu hotela nalazi i heliodrom. Hotel će inače biti dio lanca "Shaza".

Na skupu u Beogradu je bilo riječi i o projektu nove zgrade "Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, koju će da gradi teslićka firma "Graditelj", a ugovor o početku radova potpisan je u oktobru 2012. godine, sa nadom da će radovi trajati do 9 mjeseci.

Jevrejski kulturni centar BanjalukaJevrejski kulturni centar Banjaluka

Banjaluka će u septembru dobiti Jevrejski kulturni centar, vrijedan 6 mil KM, a koji gradi laktaška "Niskogradnja" prema projektu firme "ADG 2000". Na atraktivnoj lokaciji uz rijeku Vrbas nići će moderan objekat, koji će sadržati stambene i poslovne prostore, te prostore Jevrejskog kulturnog centra u sklopu kog će se naći molitveni prostor, restoran, ambulanta i multifunkcionalni prostori kulturnog centra. Cijena kvadrata stanova, kako su nam rekli iz "Niskogradnje", neće odskakati od onih kada je riječ o novogradnji, te će se kretati oko 2.500 KM, dok će za poslovni prostor biti nešto veća.

Grad na Vrbasu je veće nešto više od godinu dana bogatiji za stambeno-poslovni objekat "Venera", koji modernim dizajnom ukrašava sami centar grada. Površinom od 2.400 m2, osim devetnaest funkcionalnih stambenih jedinica različite strukture, objekat sadrži i četiri poslovna prostora koji ispunjavaju sve potrebe modernog načina rada i poslovanja.

Konačan početak dugo najavljivane izgradnje državnog zatvora u Istočnoj Ilidži najavljen je za jesen 2013. godine, a na tender za izgradnju se prijavilo 8 firmi, i domaćih i stranih. Stvaranju uslova za početak glavnih radova prethodile su mnogobrojne aktivnosti - završeni su obimni tehnički i građevinski pripremni radovi, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te različite druge aktivnosti. Objekat će koštati 77 mil KM.

Iz segmenta nekretnina koji su u vezi sa državom upravom, predstavljen je i regionalni centar Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je svečano otvoren u aprilu ove godine i čija se vrijednost procjenjuje na 6,1 mil KM. Objekat, površine 6.200 m2, radila je kompanija "Strabag".

Turistički kompleksi

KlekovačaKlekovača

Ubjedljivo najinteresantniji i najprivlačniji turistički kompleks koji bi BiH dobila u bliskoj budućnosti je turistički centar "Klekovača" kod Drinića, a Vlada RS je prepoznala interes da se krene u realizaciju ovog velikog projekta. Da će izgradnja ovog ski centra na planini Klekovača biti velika investicija, govori podatak da je predviđeno ulaganje od 338 mil EUR, u saradnji banjalučkog "GB investa", petrovačkog "Lom"-a i "Alpin Allianz Projektentwicklungs-GmbH".

Prilikom predstavljanja projekta, rečeno je da je u prvoj fazi izgradnje planirana i izgradnja dvije žičare i četiri ski-lifta. Kompleks bi trebalo da raspolaže ski-stazama dužine oko 19 kilometara, poligonom za bordere i velikim polaznim platoom. U drugoj i trećoj fazi biće izgrađeno još sedam žičara i ski-liftova. Završetkom treće faze, skijališta Turističkog centra "Klekovača" imaće 47 staza dužine 66,5 km. U funkciji ce biti 17 žičara i ski-liftova, a kapacitet prevoza biće 10.000 skijaša istovremeno. Planirano je da se, u fazama, izgradi hotelski kompleks s deset hotela.

I u Olovu je najavljena velika investicija, koju bi trebalo da realizuje konjički "Prominvest" u vidu hotelsko-turističkog kompleksa. Na planiranoj površini od 40.000 m2 predviđena je izgradnja modernog i ekskluzivnog turističkog kompleksa-hotela sa pet zvjezdica uz prateće sadržaje, i sve to u vrijednosti od oko 100 mil KM. Očuvana priroda, termalni izvori, blizina Sarajeva i Tuzle, tradicija banjskog turzima su parametri koji su doprinijeli da baš Olovo bude sljedeća lokacija kompleksa "Garden City 2".

Hipodrom u BijeljiniHipodrom u Bijeljini

Bijeljinci, ljubitelji konjičkog sporta, ali i rekreacije i zabave mogli bi da uživaju u hipodromu, na lokaciji Brijesnica-Hase. Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina izradila je Plan parcelacije budućeg projekta, prema kojem bi bilo mjesta ne samo za konjički sport, već i za muzej, igrališta, restoran...

Seoski turizam i čistina prirode sve više privlače goste iz zemlje i inostranstva, što su i prepoznali tvorci nedavno otvorenog eko sela "Grabovica" na obali Buškog jezera kod Tomislavgrada. Cijeli kompleks posjeduje restoran, mini zoo vrt, apartamane, konjički klub sa školom jahanja, i sve druge sadržaje namjenjene doživjaju prirode. Na jesen će uslijediti povećanje smještajnih kapaciteta, a na ljeto 2014. će biti otvoren auto kamp, kuće za lovce i ribolovce, marina...

Nije se ove godine zanemarila ni briga o kulturno-istorijskom blagu, te se krenulo krajem marta u rekonstrukciju banjalučkog Kastela, za koju je predviđeno da traje dvije godine. Radovi će koštati oko 25,5 mil EUR. Investitor je Grad Banjaluka, a projektant firma "Građenje" iz Istočnog Sarajeva.

Dio Kastela prema idejnom rješenjuDio Kastela prema idejnom rješenju

Čuvena planinska ljepotica Jahorina dobila je pred kraj 2012. šestosjed, vrijedan 12 mil KM, a na stazama je urađen i sistem vještačkog osnježavanja.

A kada je riječ o akva parkovima, građani Bijeljine i okoline će u Slobomiru uživati u parku vrijednom 36 mil KM, u kojem će biti zaposleno 250 radnika i koji je u poslednjoj fazi izgradnje. Investitori su Slobodan i Mira Pavlović, koji su ovom velikom investicijom iskoristili i jedno prirodno bogatstvo- geotermalne izvore.

Trgovinski centri

Mostarske dame je obradovalo otvaranje tržnog centra "Brodomerkur-Mepas" na površini od 100.000 m2. Investitor je kompanija "Brodomerkur" iz Širokog Brijega, kćerka firma istoimenog preduzeća iz Splita, čiji je vlasnik jedan od najbogatiji ljudi u BiH, Mirko Grbešić. Novi tržni centar u Mostaru izgrađen je na zemljištu u centru grada gdje se nekada nalazila Stara bolnica, koju je Grbešić kupio putem javnog tendera za cijenu od 12 mil KM. Procjena je da je u objekat uloženo oko 100 mil KM, a glavni izvođač radova je bila firma "A3" iz Širokog Brijega.

"Brodomerkur Mepas""Brodomerkur Mepas"

Lijepa vijest je i da njemački "Bauhaus" stiže u prestonicu BiH, te će tako poslovni centar vrijedan 18 mil EUR nići u sarajevskoj općini Novi Grad, na mjestu bivše tvornice "Žica", gdje bi posao našlo 150 radnika. Očekuje se da će u skladu sa politikom firme, "Bauhaus" pružiti priliku i lokalnim dobavljačima da plasiraju svoje proizvode.

Nažalost, u Bihaću je stopirana izgradnja pompezno najavljivanog stamben-poslovnog kompleksa "Importanne" vrijednog čak 50 mil EUR, a pravni zastupnik te kompanije je prema pisanju nekih medija govorio da "ne odustaju od izgradnje stambeno-poslovnog centra kojeg su najavili, ali da nema potražnje i da je investicijska klima nepovoljna".

U poslovnoj zoni "Tromeđa" u Čitluku nikao je prodajni centar "Park&Shop", otvoren u maju, na površini od 30.000 m2.

"Belamionix" u Srebreniku će uskoro proslaviti prvu godinu rada. Ta kompanija kupila je zemljište od jedne živiničke firme koja je ranije bila zainteresovana za gradnju tržnog centra, ali je u međuvremenu odustala.

I Ilijaš bi trebalo da dobije uslužno-trgovinski centar, sa garažom i prizemljem, a na lokaciji ispod "Šipad"-ovih zgrada mjesto bi našla i zatvorena pijaca. u Cazinu već uveliko radi tržni centar "Ljiljan", u čiju gradnju je uloženo 11 mil KM. "Ljiljan" je poseban i kao investicija. Općina Cazin prodala je zemljište ovdašnjim privrednicima ujedinjenim u kompaniji "West groop", pa tako i početni kapital i nova radna mjesta, kao i prihodi koje će Centar ostvarivati, ostaju na domaćem terenu.

Firme:
A ELING d.o.o. Zenica A ELING d.o.o. Zenica
Bosnia for investment and development d.o.o. Sarajevo
HANO d.o.o. Sarajevo HANO d.o.o. Sarajevo
Općina Novo Sarajevo Općina Novo Sarajevo
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS
Općina Hadžići Općina Hadžići
Niskogradnja d.o.o. Laktaši Niskogradnja d.o.o. Laktaši
GRADITELJ a.d. Teslić
Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banja Luka Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banja Luka
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
ANS drive d.o.o. Sarajevo ANS drive d.o.o. Sarajevo
ALPAMM d.o.o. Tuzla ALPAMM d.o.o. Tuzla
Turkmall Real Estate Turkmall Real Estate
SPONA CO doo Prijedor
KHE GROUP d.o.o. Banja Luka
VODOTEHNA d.o.o. Gradiška VODOTEHNA d.o.o. Gradiška
Aragosta invest d.o.o. Banja Luka Aragosta invest d.o.o. Banja Luka
GRAD PROJEKT d.o.o. Banja Luka GRAD PROJEKT d.o.o. Banja Luka
ADG 2000 Banja Luka
Grad Banja Luka Grad Banja Luka
Jevrejska opština Banja Luka
JP Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina JP Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina
Alpin Allianz Projektentwicklungs-GmbH Pfaffenhofen Alpin Allianz Projektentwicklungs-GmbH Pfaffenhofen
LOM d.o.o. Petrovac
Vlada RS Banja Luka Vlada RS Banja Luka
Uprava za indirektno oporezivanje BiH Banja Luka Uprava za indirektno oporezivanje BiH Banja Luka
Strabag d.o.o. Sarajevo Strabag d.o.o. Sarajevo
Kazneno-popravni zavod Istočno Sarajevo
Ministarstvo pravde BiH Sarajevo Ministarstvo pravde BiH Sarajevo
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Sarajevo Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Sarajevo
Građenje a.d. Pale Građenje a.d. Pale
Porobić d.o.o. Trebinje Porobić d.o.o. Trebinje
Eco-selo Grabovica Eco-selo Grabovica
PROMINVEST d.o.o. Konjic PROMINVEST d.o.o. Konjic
PROJECT MENAGMENT d.o.o. Bihać PROJECT MENAGMENT d.o.o. Bihać
Importanne d.o.o. Zagreb Importanne d.o.o. Zagreb
Projecta D.O.O. Mostar Projecta D.O.O. Mostar
METALAC d.o.o. Široki Brijeg METALAC d.o.o. Široki Brijeg
ZD AKVATERM GRAČANICA
AGENCIJA KAMIR d.o.o. Široki Brijeg AGENCIJA KAMIR d.o.o. Široki Brijeg
A3 d.o.o. Široki Brijeg A3 d.o.o. Široki Brijeg
BRODOMERKUR d.o.o. Široki Brijeg
Mepas d.o.o. Široki Brijeg Mepas d.o.o. Široki Brijeg
SLOBOMIR a.d. Kompanija Bijeljina SLOBOMIR a.d. Kompanija Bijeljina
AQUA CITY d.o.o. Bijeljina AQUA CITY d.o.o. Bijeljina
Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske
Bauhaus Germany Bauhaus Germany
Općina Novi Grad Sarajevo Općina Novi Grad Sarajevo
WEST GROOUP d.o.o. Cazin WEST GROOUP d.o.o. Cazin
Općina Čitluk Općina Čitluk
Belamionix d.o.o. Brčko Belamionix d.o.o. Brčko
IMPORTANNE RESORT d.o.o. Dubrovnik IMPORTANNE RESORT d.o.o. Dubrovnik
IMPORTANNE GALLERIA d.o.o. Zagreb IMPORTANNE GALLERIA d.o.o. Zagreb
IMPORTANNE CENTAR d.o.o. Zagreb IMPORTANNE CENTAR d.o.o. Zagreb
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.