NavMenu

U sunčanom hercegovačkom kršu "Vinogradi Nuić" grade objekat za proizvodju vina - Nova vinarija imaće i kušaonicu, restoran, konferencijsku salu

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2013. 15:45
Komentari
Podeli

Idejno rješenje buduće vinarijeIdejno rješenje buduće vinarije

Laganim, ali sigurnim koracima, Hercegovina je postala preoznatljiva vinska regija, koja iznenađuje regiju, Evropu i svijet kvalitetom vina. Vinske ture, spoj gastronomije i dionizijskog pića, čista priroda i blizina mora su onaj spoj koji goste sa Zapada nesumjivo privlači da posjete ovaj dio naše zemlje.

Uspjeh bilježe kako vinarije iz istočne, tako i one iz zapadne Hercegovine.

Josip Nuić, vlasnik "Vinograda Nuić", podigao je zasade vinove loze u mjestu Crnopod, kod Ljubuškog. I to na kamenjaru, krškom tlu koje se pokazalo kao izuzetno plodno za uzgoj blatine i žilavke. Osim ove dvije sorte grožđa, u ovom vinogradima zastupljene su i "cabernet sauvignon", "alicante" "bouschet", "trnjak", "krkošija" i bena.

Sve te sorte, pretočene u vina, obišla su već mnogobrojne svjetske i regionalne sajmove. A da se u "Vinogradima Nuić" ozbiljno radi na kvalitetnoj proizvodnji vina i upotpunjavanju kapaciteta za privlačenje turista, govori i to da je u toku izgradnja objekta ukupne površine od 4.500 m2 u kojem će se odvijati i proizvodnja, a i prijem gostiju.


Josip Nuić za portal "eKapija.com" kaže da je donji dio, u kom se odvija proizvodnja već gotov, a da je gornji dio u izgradnji.

- Proizvodni pogon ima površinu od 1.900 m2 i tu se dovija punjenje, a biće i barrique sala, kao i sala sa arhivskim vinima.

Poseban pečat cjelokupnom objektu daće gornji dio, u kom će se nalaziti restoran sa 60 mjesta i koji će služuti autohotnu hranu Hercegovine. Iznad barrique sale, kako kaže naš sagovornik, izdiže se najljepši dio, kušaonica.

- Osim toga, u tom gornjem dijelu biće i konferencijska sala sa 120 mjesta, kao i četiri luksuzna apartmana - kaže Nuić.

VinogradVinograd

Godišnji plan u ovoj vinariji je da proizvodnja ne pređe 250.000 litara, jer se ne želi ići u masovnu proizvodnju, već je cilj proizvoditi premium vina. Od skora, "Vunogradi Nuić" vraćaju se proizvodnji vina od sorte trnjak, koja ima manje prinose (grozdovi teže oko 150 grama), ali koji daje izuzetno kvalitetna vina, koja treba da odleže godinu dana.

Njihova vinarija u laboratoriji ima uređaj, koji je jedini na ovom terenu, a pomoću kojeg se može raditi elektronska analiza mošta, te se tako dobija 20 parametara u jednom kratkom razdoblju od svega par minuta. To je vrlo bitno za enologe kako bi znali u kojem smjeru trebaju ići u procesu proizvodnje vina.

Uz nove prostorije, specifična vina i kvalitetnu uslugu "Vinogradi Nuić" potvrdiće epitet jedne od naujspješnijih vinarija u BiH.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.