NavMenu

Asocijacija uvodi red i standarde - Osnovano Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 05.06.2013. 14:03
Komentari
Podeli

Kako bi se oblast nekretnina uredila i usaglasila sa svjetski priznatim standardima, konačno i Bosna i Hercegovina ima udruženje koje će djelovati tako da postavlja i održava najviše kriterijume u toj oblasti.

Predsjednik Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina u BiH (BHPA) Antonio Jukić, povodom današnje promocije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kaže za portal "eKapija.com" da je to Udruženje osnovano iz potrebe.

- Prije skoro dvije godine pokrenut je, u saradnji s Melburne University, Master studij Property – Applied Finance. Namjera je da taj studij bude akreditovan od strane Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) koji je vodeća institucija u svijetu po pitanjima kvalifikacija i standarda iz oblasti nekretnina. Da bi dobili tu akreditaciju potrebno je tijelo koje certificira profesionalce po standardima RICS-a - kaže Jukić na početku razgovora.

Navodi da je Udruženje već postalo regionalni projekat, jer je potpisan ugovor između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu o pokretanju istog Master studija i Udruženja u Hrvatskoj, a tada je dogovoreno i to da regionalni centar bude u Sarajevu. A članovi ovog Udruženja mogu postati svi koji zadovoljavaju kriterije za članstvo.

- Postoje dvije kategorije članstva certificirani i ne certificirani članovi, a certificiraju se četiri profesije: tržišna procjena, razvoj, upravljanje i promet nekretninama.

Osnivači Udruženja su između ostalih Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Vijeće stranih investitora, kao i pet najvećih banaka u BiH. S obzirom na važnost i kompleksnost sektora nekretnina, zakonskih regulativa koje prate tu oblast, trendova na tržištu, razlika u potrebama stanovništva, investitora i ostalog, Udruženje će pratiti mnogobrojne segmente, a sve sa ciljem da se pruži pravovremena i stručna analiza i preporuka.

- BHPA je neprofitna organizacija koja radi u javnom interesu, sa misijom da postavi i održi najviše standarde stručnosti i integriteta među našim članovima uz pružanje nezavisnih mjerodavnih preporuka o ključnim pitanjima za ekonomiju, društvo i vlasti.

S obzirom da je osnivač Udruženja i Vijeće stranih investitora, zanimalo nas je kakva su iskustva inostranih ulagača u nekretnine u BiH.

- Strani investitori koji su već prisutni u BiH, a posebno oni koji žele tek da investiraju sigurno ne mogu biti zadovoljni stanjem na našem tržištu. Potrebno je da se naše tržište što je moguće više prilagodi stnadardima poslovanja na razvijenim zapadnim tržištima. BHPA je jedan od koraka koji može značajno doprinjeti na tom putu. Mi ne smijemo zaboraviti da su među najvećim investitorima u BiH strane banke koje osjećaju posljedice globalne, a segment nekretnina koji je usko povezan sa hipotekarnim kreditima je bio jedan od najvećih uzroka te krize. Kako bi stekli povjerenje stranih investitora potrebno je da uskladimo naše poslovanje u ovom segmentu s međunarodnim standardima, ako to uspjemo mislim da možemo pokrenuti novi ciklus investicija, a time i značajno unaprijediti ekonomsku situaciju u našoj državi.

A pravi put ka tržištu koje efikasno funkcioniše vodi, prema njegovim riječima, preko institucija koje certificiraju profesionalce, što dalje znači da će korisnici usluga certificiranih profesionalaca znati kakav nivo usluge moraju dobiti, a dodatna sigurnost je i kada imaju tijelo kojem se mogu žaliti ukolisko usluga nije bila na adekvatnom nivou.

- Veoma je važno da certifikacijske institucije imaju međunarodni kredibilitet kako bi strani investitori imali povjerenja u njih.

Ekonomska kriza ostavila je tragove i u sektoru nekretnina, a imajući u vidu platežnu moć građana, oprezno se gleda na kupovinu nekretnina. Mada, za one koji imaju višak novca, onda u doba krize nove nekretnine mogu biti logičan izbor, zbog pada cijene.

- Kriza je uvijek dobro vrijeme za investicije. Kako su cijene nekretnina u padu naravno da su one logičan izbor za one koji imaju dovoljno kapitala i strpljenja da investiraju i sačekaju oporavak tržišta kako bi profitirali.

Prema Jukićevim riječima, oporavak tržišta nekretnina ići će sporo, zbog mnogobrojnih faktora uticaja. Kaže da je jedan od važnijih i mjerodavna tržišna procjena nekretnina na osnovu kojih banke plasiraju svoje kredite.

- Na žalost na našem tržištu procjene se ne rade po međunarodnim računovodstvnim standardima što značajno otežava rad bankama. Članovi BHPA će u svome radu primjenjivati najviše međunarodne standarde i pozitivne prakse što će nadamo se utjecati da se tržište nekretnina počne polako oporavljati.

Put oporavka je dug, ali ima načina da se efikasno i kvalitetno sprovede.

- Lično smatram da je ključna tema izgradnja kredibiliteta učesnika na tržištu nekretnina kroz primjenu najviših etičkih i profesionalnih standarda u njihovom radu. Također, potrebne su institucije koje potvrđuju taj kredibilitet kroz certificiranje profesionalaca, njihovu edukaciju i usavršavanje. To pruža garanciju kvalitete usluga i sigurnost klijenata pošto imaju institucije kojima se mogu obratiti u slučaju bilo kakvih neregularnosti što sada nije slučaj - kaže za kraj Antonio Jukić.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.