NavMenu

Izgradnja i obnova objekata za povratnike u BiH počinje do polovine juna 2013. - Vrijednost projekta oko 34 mil KM

Izvor: Glas Srpske Utorak, 28.05.2013. 16:13
Komentari
Podeli

Nakon raspisivanja javnog poziva za izbor projektantskih kuća, entitetska resorna ministarstva u narednih 15 dana krenuće sa provođenjem projekta izgradnje i obnove 1.291 stambenog objekta u BiH za potrebe povratnika, vrijednosti oko 34 mil KM.

Sredstva su obezbijeđena iz kredita Saudijskog razvojnog fonda i Razvojnog fonda OPEK iz Beča, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić rekao je da će ova dva kredita biti provedena u 98 do 100 opština u BiH.

- Očekujemo uskoro i provođenje Regionalnog stambenog programa. Uskoro će biti završen javni poziv na koji je već stiglo više od 4.000 prijava i činimo veliki napor da sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope ubrzamo provođenje tih sredstava - istakao je Ljubić.

Prema riječima člana Komisije Mustafe Alikadića, nakon jučerašnje sjednice Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, projektnim timovima entiteta i BiH omogućeno je da krenu u realizaciju kredita Saudijskog razvojnog fonda i Razvojnog fonda OPEK.

- Saudijski Razvojni fond poručio nam je i da će obezbijediti dodatnih 130 mil USD ukoliko BiH pripremi adekvatne projekte za povratnike - rekao je Alikadić.

Predsjednik Komisije Adil Osmanović naglasio je da je kroz ove projekte urađen raspored po nacionalnoj strukturi, a juče na sjednici Komisije razgovarano je i o načinu udruživanja sredstava za 2013. u Fond za povratak BiH.

On je naveo da je u 2013. postignut dogovor da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH udruži 1,2 mil KM, za šta je već iskazalo spremnost. Vlada Republike Srpske nije iskazala spremnost za to, dok institucije Brčko najavljuju udruživanje oko 650.000 KM.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH kao prioritete u budućem radu najavljuje rješavanje pitanja kolektivnog i alternativnog smještaja u kojima još živi 2.500 porodica, za šta će biti potrebno tri godine, kao i elektrifikaciju povratničkih kuća, u kojima, takođe, živi 2.500 porodica, za šta je potrebno oko 50 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.