Izvor: eKapija | Srijeda, 08.05.2013.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na ljeto 2014. niče auto-kamp sa 75 mjesta u eko-selu Grabovica - Turiste će privući i moderni hotel, urbane vile, lovačka kuća

Budući izgled auto-kampa

Nadaleko čuveno po ljepoti, a kojem mnogi daju epitet dijamanta bosansko-hercegovačke prirode, Buško jezero u Tomislavgradu uskoro će da postane raj za turiste. Neki od nas su ga, možda, već posjetili, dok se ostali tek spremaju. A koja je bolja prilika nego predstojeći ljetni godišnji odmori.

Za sve, i koji su bili i koji to planiraju, nekoliko je važnih novosti. Naime eko-selo Grabovica biće otvoreno 8. juna/lipnja, a uskoro kreće i izgradnja auto-kampa sa 75 mjesta i koji će biti najviše, A kategorije. Završetak posla, kako kaže u razgovoru za "eKapiju" Ante Ćurić iz firme "Eco-selo Grabovica", očekuje se na ljeto 2014. godine.

- Nakon završetka gradnje auto-kampa, krećemo u ostale investicije. Gradiće se moderni hotel sa bazenima, koji će na neki način biti kontrast tradicionalnoj gradnji ostatka eko-sela. Zatim, izgradićemo i luku za brodove, kao i lovačku kuću na dva kata, namjenjenu lovcima i ribolovcima, kojima nije toliko bitan luksuz, nego blizina lovišta ili jezera - kaže Ćurić.

Eko-selo Grabovica

Prema njegovim riječima, najinteresantnije će biti kada se, osim svega navedenog, sagradi i 10 urbanih vila. Naime, svaka od njih će imati bazen i dvorište i svaka će stilom predstavljati neku od regija u Hrvatskoj i BiH.

U eko-selu Grabovica ne nedostaje ideja kako privući i zadržati turiste da uživaju u aktivnom odmoru u prirodi. Svako malo padne na pamet neka nova ideja, čijom bi realizacijom podigli turizam na veći nivo.

Budući izgled lovačke kuće

- Radimo na uređenju oko jezera, ali i iznad, te imamo uređenu i šetnicu, a u narednih deset godina želimo da sagradimo i hipodrom- navodi Ćurić.

Svečano otvaranje eko-sela Grabovica biće upriličeno 8. juna/lipnja. Naš sagovornik kaže da će najprije otvoriti restoran, oko deset apartmana, bazen, konjički klub (sa školom jahanja), mini zoo vrt...

Iz "Eco-sela Grabovica" najavljuju da će svakog dana za goste koji im dođu pripremiti mnogobrojne aktivnosti- obilaske, biciklističke ture, veslanje i još mnogo toga.

Prvi put ove godine biće organizovan ljetni program "Ljeto na Buškom jezeru" u trajanju od šestog do desetog mjeseca.

- Cilj ovog programa je da svakog vikenda imamo neku kulturnu, zabavnu ili sportsku manifestaciju, recimo ove godine po prvi put "Kitesurf Open Buško jezero"- zaključuje Ćurić.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.