NavMenu

Cazin ljepši za novi i moderniji trg - Kružni tok i pješačke zone daće funkcionalan i olakšan saobraćaj

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.04.2013. 14:00
Komentari
Podeli

Idejno rješenjeIdejno rješenje
(Radovi na Trgu)

U Cazinu je sve spremno za sutrašnje (26. april 2013. godine) svečano otvaranje Trga Alije Izetbegovića. Stpljenje Cazinjana se isplatilo, a novim Trgom grad dobija urban i moderan izgled. Kako kaže za "eKapiju" Šerif Kaljiković, savjetnik načelnika općine Cazin, radovi su počeli u julu 2011. godine i prva faza završena je u decembru te godine.

- Druga faza je počela u oktobru 2012. godine i projekat je ubrzo potom i okončan. U proljeće ove godine trebalo je još dopuniti sve s pojedinim detaljima koji su morali biti obavljeni upravo u ovo doba godine- navodi Kaljiković.

Prvu fazu radova izvelo je preduzeće "Elektrometal" iz Cazina, a drugu takođe cazinsko preduzeće "I- Selimović".

Idejno rješenjeIdejno rješenje

Osim što će se saobraćaj lakše odvijati u centru grada, i pješaci će moći da uživaju u šetnji. Do rekonstrukcije, kaže naš sagovornik, pitanje saobraćaja je bio veliki problem, te je kružni tok bio pravo rješenje.

- Tu je i uređenje pješačke zone kakvu do sada gotovo nikako nismo imali, kao i rekonstrukcija podzemnih instalacija. O vizualnim efektima ovog projekta, suvišno je i govoriti. Radi se o idejnom rješenju koje je otvorilo centar Cazina, promijenilo vizuru grada i postalo ponosom svih naših građana- ističe Kaljiković.

Projektnim rješenjem formirana je pravilna kružna raskrsnica sa četiri okomita kraka: Gnjilavac, Alinac, Ćuprija i Stara Čaršija-Žegar, čime je riješen kolski saobraćaj, a postavljanjem trotoara uz pomenute krakove obezbijeđeno je neometano kretanje pješaka.

Idejno rješenjeIdejno rješenje

- Kao i svaki gradski trg i Trg Alije Izetbegovića u Cazinu ima sve potrebne elemente. Pješačku zonu, zelenilo, klupe, fontanu, odličnu rasvjetu. Da je građanima ponudio sve što je dugo nedostajalo, najbolje pokazuje svakodnevna slika velikog broja šetača i rekreativaca, naročito u večernjim satima- kaže Šaljiković.

Idejno rješenje i dokumentaciju radio je Komunalno-stambeni fond općine Cazin, a Šaljiković zaključuje kako je to sve u svemu jedan domaći projekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.