NavMenu

"Hipodrom" na 29,7 ha - Sportsko-rekreativni kompleks u Bijeljini sadržaće i konjički muzej, restoran, igrališta i terene za sport

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.04.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Priča o izgradnji Sportsko-rekreativng kompleksa "Hipodrom" na lokatitetu Hase-Brijesnica u Bijeljini dobila je novu dimenziju jer je Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina izradila Plan parcelacije budućeg projekta, koji će ove sedmice biti izložen na javnom uvidu.

Naime, planirano je da to bude višenamjenski sportski kompleks, koji neće biti rezervisan samo za konjički sport, nego i za druge sportske discipline koje se mogu uklopiti u ambijent hipodroma.

- S obzirom na plan da se i ostale aktivnosti prilagode u ambijent hipodroma, takva intervencija u prostoru zahtijeva rezervaciju prostora odgovarajuće površine u sklopu koje će se moći fazno realizovati svi osnovni i prateći sadržaji koje kompleks ove namjene zahtijeva. Lokacija planirana za izgradnju Sportsko-rekreativnog kompleksa "Hipodrom" u sadašnjem stanju je neizgrađena površina. Prostorna cjelina za koju se donosi Plan parcelacije ima površinu od 29,7 ha- rečeno je za "eKapiju" iz Direkcije.

Prema redosledu odvijanja radnji unutar hipodroma prilikom priprema i odvijanja trka, prostor sportsko-rekreativnog kompleksa "Hipodrom" podijeljen je na dio i sadržaje za posjetioce (korisnike) hipodroma, dio i sadržaje za smještaj, pripremu i trke konja, te na još dvije cijeline rezervisane za sport i rekreaciju i parking prostor.

Dio za posjetioce (korisnike) hipodroma organizovan i opremljen tako da pruži što udobniji boravak posjetiocima. Postavljen je na sjevernoistočnom i sjeverozapadnom (zapadnom) dijelu kompleksa, na koji se prvo nailazi dolaskom iz pravca centra grada. Ulaz u kompleks se odvija preko ulaza za posjetioce sa biletarnicom koji je planiran sa postojećeg makadamskog prilaznog puta, odnosno saobraćajnicom planiranom uz kanal (i izlazi na magistralni put Bijeljina - MP - Tuzla). Sa ovog ulaza se direktno može pristupiti parking prostoru koji broji 232 mjesta za automobile i 8 mjesta za autobuse.

- U sjeverozapadnom dijelu kompleksa hipodroma smješteni si i organizovani objekti sa svim pratećim sadržajima– konjički muzej hipodroma, administrativna zgrada za zaposlene u kompleksu, restoran za posjetioce sa kladionicom, natkrivene tribine sa VIP dijelom, sudijska kućica i parkovski uređena površina- navode u Direkciji.

Dio za smještaj, pripremu i trke konja - prostor u kom su smješteni i organizovani sadržaji za smještaj, održavanje, pripremu i trke konja. Kao glavni sadržaj hipodroma trkačka staza je smještena u centralnom dijelu kompleksa i oko koje su, kao i unutar nje, organizovani svi ostali sadržaji.

Ostali sadržaji su štale, prostor za dnevni boravak konja (ograđeni prostor za puštanje konja), padoci, spremište za hranu i ostali sadržaji u funkciji boravka i održavanja konja. Ulaz u kompleks se odvija, u ovom dijelu, preko tehničkog ulaza koji se koristi za dovoz konja i prateće opreme, koji je planiran sa postojećeg makadamskog prilaznog puta, odnosno saobraćajnicom planiranom uz kanal (a koja je spojena i izlazi na magistralni put Bijeljina - MP - Tuzla). Sa ovog ulaza se direktno može pristupiti parking prostoru koji broji 51 mjesto za automobile.

Cjeline rezervisane za sport i rekreaciju

Iz Direkcije su nam rekli da su predviđene i rezervisane dvije cjeline za sport i rekreaciju. Prva cijelina je smještena u sjeverozapanom dijelu kompleksa i obuhvata postojeći šumski fond koji je na prirodnom uzvišenju. Površina ovog obuhvata rezervisanog za sport i rekreaciju iznosi približno oko 2,6 ha. Sadržaji koji se mogu predvidjeti i organizovati u ovom obuhvatu su orgnizovanje raznih manifestacija i okupljanja kao što su "Semberski kotlić", "Dani grmljavine", "Beer fest", trim staza kroz postojeći šumski fond itd.

- Sama lokacija sportsko-rekreativnog kompleksa ima povoljne karakteristike za održavanje navedenih manifestacija. Izmještanjem ovih sadržaja iz centralnih dijelova grada smanjiće se nivo buke i saobraćajnog zagušenja tokom održavanja manifestacija, a sama lokacija kompleksa Hipodroma je na 4km od centra grada- istakli su iz Direkcije.

Druga cijelina je smještena u istočnom dijelu kompleksa. Površina ovog obuhvata rezervisanog za sport i rekreaciju iznosi približno oko 1,45 ha. Sadržaji i objekti koji se mogu predvidjeti i organizovati u ovom obuhvatu su dječija igrališta, otvoreni tereni za sport, aerobik, fitnes... restorani, i ostali objekti u službi sporta i rekreacije. Sama lokacija sportsko-rekreativnog kompleksa ima povoljne karakteristike za organizovanje navedenih sadržaja, jer je od centra grada udaljen 4km.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.