NavMenu

Predstavljen Prednacrt regulacionog plana gradskog groblja Drežnik u Tuzli

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.04.2013. 15:40
Komentari
Podeli

Prednacrt regulacionog plana gradskog groblja ˝Drežnik˝ u Tuzli predstavljen je u petak (19. april 2013. godine) na sjednici Kolegija općinskog načelnika. Tim projektom se želi riješti problem nedostatka grobnih mjesta, kao i jeftinije cijene ukopa, javlja portal Tip.ba

Prema riječima voditeljice projekta Selme Imamović, lokacija predviđena za izgradnju groblja nalazi se u zapadnom-urbanom području Tuzle.

- Lokalitet predstavlja jednu degradiranu deponiju šljake i pepela koja je nastala u procesima do 1981. do 1985. godine za potrebe Termoelektrane "Tuzla". Mi smo izvršili detaljna rudarska, geološka, te ekološke analize i zaključeno je da se toj površini može dati namjena gradskog groblja- pojasnila je Imamović.

Kompleks Centralno gradsko groblje ˝Drežnik˝ obuhvatao bi površinu od oko 44 hektara. Na tom prostoru, centralno, sa zapadne strane predviđno je formiranje ulaznog platoa, zatim svih objekata koji su vezani za samu funkciju groblja, ali i ceremonijalni plato. Analiza površina potrebnih za grobna polja rađena je na osnovu podataka Matičnog ureda Općine Tuzla, Komemorativnog centra Tuzla i Nacrta prostornog plana Općine Tuzla.

- Po sadašnjim analizama, prostor groblja bi zadovoljavao vremenski raspon za ukop stanovnika urbanog dijela Tuzle za narednih pedesetak godina- naglasila je Imamović.

Ona dodaje i da su sva grobna polja za pripadnike svih konfesija radijalno raspoređena.

- Svi imaju ravnopravan tretman u odnosu na položaj spram ulaza i centralnog platoa. Predviđena su grobna polja za ukop zaslužnih građana, pripadnika muslimanske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, te za ukop agnostika, ateista, jevreja i ostalih- zaključuje Imamović.

Direktor Zavoda za urbanizam Općine Tuzla Aner Čanović kaže da će se u narednom peirodu intenzivirati radovi na izradi druge faze Regulacionog plana gradskog groblja ˝Drežnik˝ u Tuzli, a koji bi bio predstavljen na sjednici Općinskog vijeća u maju.

- Na toj sjednici bi se trebalo, nadamo se, usvojiti ovaj Planski dokument. Nakon toga bi se išlo na proces javnog uvida koji bi trajao minimalno 30 dana. Nakon usvajanja tog dokumenta i eventualnih ugrađivanja određenih prijedloga i primjedbi, nadamo se da bi krajem jula mogli imati pred sobom konačno usvojen Regulacioni plan gradskog groblja "Drežnik" u Tuzli˝- naglasio je Čanović, te dodao da je Regulacioni plan više nego detaljno urađen i predstavljat će jaku osnovu za izradu glavnog projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.