NavMenu

Općina Vareš planira nastavak obnove Radničkog doma - U rekonstruisanim prostorima želi uspostaviti Servis za kulturu i mlade

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.04.2013. 15:38
Komentari
Podeli

Krajem marta 2013. godine općina Vareš izradila je Katalog projektnih ideja, kako bi na osnovu predstavljenih projekata privukla investitore i poboljšala infrastrukturni, privredni, kulturni i turistički potencijal te općine.

Jedna od ideja jeste i uspostava Servisa za kulturu i mlade Vareša.

- Projektom se želi uspostaviti Servis za kulturu i mlade Vareš. Kako bi ovaj projekt imao zaokruženu cjelinu neophodno je završiti uređenje bivšeg Radničkog doma, izvršiti prenamjenu objekta kinosale i te objekte staviti u svrhu kulture i mladih. Da bi ovaj Servis zaživio i da bi upravljanje prostorom bilo adekvatno neophodno je u projektu predvidjeti i edukaciju mladih, te kroz edukaciju izraditi plan upravljanja Servisom - navedno je u katalogu.

Značaj uspostavljanja Servisa za kulturu i mlade Vareš se ogleda u reafirmaciji Vareša kao kulturno-zabavnog centra, uspostavljanje inkubatora za mlade, oživljavanje i omasovljavanje tradicionalnih kulturno-zabavnih aktivnosti, uklapanje u okolni urbani prostor, mogućnost višenamjenskog korištenja prostora u sklopu bivšeg Radničkog doma. Projekat predviđa prenamjenu kinosale u prostor za biblioteku, dječju igraonicu ili druge sadržaje neophodne za grad.

Do sada su završene dvije faze na rekonstrukciji Radničkog doma u kojima su urađeni grubi građevinski radovi (krovna konstrukcija, AB-ploče, postavljena fasadna i unutarnja stolarija, fasada na objektu). U trećoj fazi infrastrukturnih radova potrebno je uraditi kotlovnicu, oblaganje podova, keramika i sanitarije u toaletima, oblaganje zidova, spuštanje stropova od akustičnih gips-kartonskih ploča. Do sada je u rekonstrukciju Radničkog doma uloženo 420.000 KM.

Rekonstrukcijom Radničkog doma dobila bi se korisna površina od 604,22 m2. Taj prostor obuhvata 6 kancelarija ukupne površine od 169,2 m2, uz hodnik i toalete površine 70,28 m2, koje može koristiti Servis za kulturu i mlade za svoje potrebe kao i za potrebe inkubatora mladih poduzetnika. Slijedi predvorje od 91,29 m², multifunkcionalna sala sa 134 sljedeća mjesta od 211,2 m2 sa 62,25 m2 prostora na bini plus prostor za glumc. Tu je i postor predvorja ulaza u objekt i salu površine od 91,29 m2.

Prenamjena kinosale rezultirala bi korisnom površinom od 332,40 m2, koju je moguće staviti u funkciju Servisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.