NavMenu

Simbol Novog Grada u punom sjaju - U obnovu Vijećnice uloženo 1 mil EUR, novi sadržaji prilagođeni turistima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.04.2013. 13:42
Komentari
Podeli

Izgled nakon obnoveIzgled nakon obnove
(Vijećnica prije obnove)

Fotografije Novog Grada uskoro će krasiti jedan novi detalj. Uljepšan, ukrašen, reprezentativan. Čuvena Vijećnica dobiće novi sjaj, jer se ovog proljeća završavaju radovi na rekonstrkciji zgrade koja je sagrađena davne 1888. godine.

- Obnova je počela prije godinu dana. Za kraj aprila je dogovorena sjednica Upravnog odbora koji je radio na rekonstrukciji, a sredinom maja objekat će se predati Opštini Novi Grad koja je vlasnik- kaže za "eKapiju" Milijana Okilj iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Objekat Vijećnice je lociran na samoj obali rijeke Une, uz most, a sagrađen je u isto vrijeme kad i stari most na Uni, koji je tokom Drugog svjetskog rata porušen. Nakon Drugog svjetskog rata objekat je doživio više izmjena, od kojih najgrublje narušavanje autentičnosti predstavlja izgradnja aneksa na južnoj strani.

Zgrada je oštećena posebno u zemljotresima 1969. i 1981. godine. Za sanaciju nekih dijelova autentične zgrade je korišćen beton. U septembru 1995. godine zgrada Vijećnice je pretrpjela više direktnih pogodaka granatama. Tada se srušio jedan unutrašnji zid, a na ostalim zidovima su nastale velike pukotine i deformacije. Krovna konstrukcija je popucala, stolarija vrata i prozora je uništena, a dio balkona je otpao.

Izgled nakon obnoveIzgled nakon obnove

Tokom radova, u potpunosti je zadržan fizički izgled objekta, a materijali koji su nekad nalazili na zgradi, iskorišteni su i u novim radovima. Milijana Okilj nam kaže da su pronađeni dijelovi i ukrasi od terakote, koji su ponovo vraćeni i prema tim modelima napravljeni novi.

- Otvoren je novi ulaz sa dvorišne strane koji će sada biti glavni ulaz - kaže Okiljeva.

Zbog specifičnosti samog objekta i njegove nekadašnje namjene (za potrebe opštine) bilo je neizvodljivo da se vrati nekadašnjoj namjeni. Tako je predviđeno da se unutar nje vrati muzejska postavka. Obezbijediće se i prostor za restoran, a jedan dio objekta će biti namjenjen turističkom birou, kako bi svi oni koji prvi put dolaze u Novi Grad odmah na tom mjestu dobili sve informacije.

Prema podacima sa zvaničnog sajta opštine Novi Grad, objekat ima dvije etaže, prizemnu i spratnu. Pripada sistemu konstrukcija sa masivnim zidovima. Međuspratna konstrukcija je urađena od čeličnog grednika sa daščanom oplatom "slijepog poda", iznad kog su kao podne obloge korišćeni parket (u kancelarijama), keramika (u prostorijama sa sanitarijama) i kamen (u hodnicima, stepeništu i holu), a sa donje strane grednika takođe su postavljeni daščana oplata, trska i krečni malter. Ukupna visina tavanske konstrukcije, između prizemne i spratne etaže, iznosi oko 67 cm.

Izgled nakon obnoveIzgled nakon obnove

Prema raspoloživim podacima, objekat je bio projektovan kao gradska vijećnica, a tu funkciju je zadržao sve do okončanja II svjetskog rata, kada mu je dodijeljena druga namjena – u njemu je bio smješten Zavičajni muzej. Osim glavnog, objekat ima još dva ulaza, jedan na uglu sjeverne i zapadne fasade (u prizemnom dijelu ugaone torete, te još jedan na zapadnoj strani objekta. Prema podacima iz djelimično sačuvane projektne dokumentacije dogradnje Vijećnice realizovane 80-ih godina 20. vijeka, prizemni dijelovi sjevernog trakta objekta, zapadno od glavnog ulaza, kao i zapadnog trakta, te prizemna dogradnja objekta sa njegove južne strane su funkcionalno objedinjeni i adaptirani za potrebe restorana.

Iz hola na spratu se pristupa kancelarijama kojih ima ukupno 5. Tavanska površina sale za sastanke je oslikana. Spoljni rub oslikane tavanske površine od zidova je udaljen otprilike 50 cm, a ukupnom površinom dominiraju svijetloplava i svijetlozelena boja, te crvena i oker.

Najveću vrijednost Vijećnice predstavlja njena fasadna dekoracija, a rješenja fasadnih ploha, kao i vrsta i izbor upotrijebljenih dekorativnih elemenata rezultat su projektantovog eklektičkog pristupa artikulaciji arhitektonskog izgleda objekta.


Na uličnoj fasadi, kao i na sjeverozapadnoj fasadi, otvori su postavljeni u pet osovina kako u prizemlju, tako i na spratu. Prozorski otvori spratne etaže smješteni su u edikulama, uokvirenim dekorativnim vijencem, izvedenim od pečenih keramičko-fajansnih elemenata (čija je površina urađena u plitkom reljefu, a kao dekorativni motiv je korišćena biljna ornamentika). U niši koja se nalazi u gornjoj zoni edikule je plitkoreljefni cvjetni motiv.

Izgled nakon obnoveIzgled nakon obnove

Bogatstvom dekorativnih ukrasa naročito se ističe ugaona toreta sa balkonom. Parapet balkonske ograde je ukrašen stilizovanom geometrijskom ornamentikom sa različitim varijacijama prepletenih formi osmougaonika i osmougaonih zvijezda izvedenih u plitkom reljefu. Polukružno zasvedeni otvori balkonskih prozora i vrata sa bočnih strana su naglašeni polustubovima, a sa gornje strane plitkoreljefnim prelomljenim lukovima.

Vijećnica predstavlja najreprezentativniji objekat u Novom Gradu. Zbog izuzetno bogate dekorativnosti i upečatljivosti ubraja se u red najskladnijih objekata na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Zgrada stare Vijećnice (Zavičajni muzej) u Novom Gradu je registrovana kao spomenik kulture i bila je pod zaštitom propisanom Zakonom o zaštiti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Obnova Vijećnice koštala je 1 mil EUR i to je bio prvi objekat kulture u BiH koji je dobio sredstva iz IPA fondova. Građevinske radove izvela je firma "Ehta R" iz Dervente.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.