NavMenu

Vijećnica u Novom Gradu u punom sjaju do kraja maja 2013.

Izvor: Glas Srpske Subota, 06.04.2013. 12:26
Komentari
Podeli

Vijećnica u Novom Gradu Vijećnica u Novom Gradu

Radovi na obnovi Vijećnice u Novom Gradu privode se kraju, a završetak je planiran do kraja mjeseca. Osim građevinsko-zanatskih radova, uređen je unutrašnji prostor, odnosno restaurisan oslikani strop velike sale.

Potvrdila je ovo za "Glas Srpske" arhitekta iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj.

Najavila je da će 29. aprila biti održan finalni sastanak Nadzornog odbora koji je radio na obnovi ove značajne građevine.

Vijećnica u Novom Gradu sagrađena je 1888. godine na obali rijeke Une, u blizini mosta koji je tokom Drugog svjetskog rata porušen. Objekat je izrađen kao sistem masivne konstrukcije od opeke i kamenih blokova.

- Izuzetnu vrijednost ovog objekta predstavlja fasadna dekoracija. Takođe, značajni su raspored i oblik otvora, ugaone torete sa balkonom, dekorativni elementi od kamenih kvadara - kazala je Okilj.

Ističe da sala sprata Vijećnice ima bogato oslikanu plafonsku dekoraciju, a detaljnim pregledom utvrđeni su i ostaci zidnih dekoracija ispod recentnog bojenog sloja u prizemlju. Vijećnica predstavlja najreprezentativniji objekat u Novom Gradu.

- Veliki značaj zgrade Vijećnice u Novom Gradu ogleda se u njenim izrazitim arhitektonsko-stilskim odlikama i posebnom skladu građevine. Ne treba zanemariti ni istorijski značaj, pošto je zgrada karakterističan primjerak svoje epohe, perioda austrougarske okupacije ovog područja. Bez obzira na relativno male gabarite, ubraja se u red najskladnijih objekata iz austrougarskog perioda - kazala je Okiljeva.

Podsjetila je da je izvorna namjena Vijećnice promijenjena poslije Drugog svjetskog rata.

- Zgrada je oštećena u zemljotresima 1969. i 1981. godine. U septembru 1995. godine Vijećnica je ozbiljno oštećena granatiranjem. Tom prilikom srušio se jedan unutrašnji zid, a na ostalim zidovima su nastale velike pukotine i deformacije - kaže Okiljeva.

U okviru Ljubljanskog procesa zgrada Vijećnice je uvršćena na Prioritetnu listu intervencija, a poslije toga urađena je preliminarna tehnička procjena. Godine 2009. riješena je i projektna dokumentacija konstruktivne sanacije, restauracije i adaptacije, koju je radilo GP "Građenje" iz Istočnog Sarajeva, u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

- Projektom obnove Vijećnice predviđena je adaptacija objekta, ali biće uvedeni i novi sadržaji. Zgrada stare Vijećnice (Zavičajni muzej) u Novom Gradu registrovana je kao spomenik kulture 1985. godine. Objekat je proglašen nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine - kaže Milijana Okilj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.