Izvor: eKapija | Utorak, 12.03.2013.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nerealan porez na nekretnine - Privredna komora Republike Srpske zatražila od Vlade da preispita metodologiju obračuna vrednosti

(Foto: b)

Privredna komora Republike Srpske zatražila je od Vlade RS-a da preispita metodologiju po kojoj se obračunava vrijednost nekretnina na koje privrednici koji posluju u RS-u treba da plate porez.

Kako pišu "Poslovne novine", Komora RS-a je od privrednika dobila informacije da su nakon dobijenih prvih računa za naplatu novog poreza na nepokretnosti ustanovili da su poreznici uradili nerealne procjene imovine, a da su odstupanja iznosila i do sto posto od stvarne vrijednosti nekretnine.

Na osnovu toga se, ističu, značajno uvećava i osnovica za obračun ovog poreza koji privrednici moraju platiti.

U ekonomskoj politici za ovu godinu Vlada RS-a je najavila i da će već u prva tri mjeseca ispitati i osnovanost postojanja svih parafiskalnih nameta koji opterećuju privredu.

Radiće se, navode, na smanjenju ili ukidanju tih nameta.

Po podacima Udruženja ekonomista "SWOT", privrednici u RS-u su opterećeni raznima obavezama: 35 vrsta plaćanja po raznim osnovama, a većina su na mjesečnom nivou, zatim moraju se pridržavati 20 zakona koji su u vezi sa plaćanjem raznih fiskalnih i parafiskalnih dažbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kazne. Također, godišnje preduzeće mora da preda 150 prijava i obrazaca, kamatne stope su duplo veće od kamata u EU, porezi i doprinosi više nisu najmanji u okruženju, a uslovi za dobijanje kredita su rigorizni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.