NavMenu

Sarajevska općina Stari grad dobija "Park šume prijateljstva" - Gradnju pomaže TIKA

Izvor: eKapija Srijeda, 20.02.2013. 13:40
Komentari
Podeli

Lokacija na kojoj će biti izgrađen ParkLokacija na kojoj će biti izgrađen Park
(Idejno rješenje)

Nakon što se usklade zahtjevi navedeni u rješenju građevinske dozvole, krenuće se u realizaciju projekta "Park šume prijateljstva" na lokalitetu Grdonj, u sarajevskoj općini Stari grad. Tako će Saralije dobiti novo mjesto za odlazak na rekreaciju i uživanje.

Kako je planirano projektom, čiju će tehničku realizaciju sprovesti Turska uprava za međunarodnu saradnju (TIKA), park će imati površinu od oko 6 ha i imaće dva ulaza sa posebno izgrađenim kapijama.

Tu će biti i vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo, šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje.

Predviđen je i kafe-restoran na površini od 308 m2 sa okolnom tarasom. Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište, fontana. Duž šetnice biće izgrađen i drveni most, dužine 10 metara.

Lokacija na kojoj će biti izgrađen ParkLokacija na kojoj će biti izgrađen Park

Projektom je predviđen protivpožarni punkt za gašenje lokalnog požara, prijemna kućica i kiosk za prodaju suvenira.

Cijelom šetnicom biće postavljen dovoljan broj koševa za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu.

Projekat "Park šume prijateljstva" na lokalitetu Grdonj nastao je kao plod saradnje između Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske. Generalna skupština UN-a je 2011. godinu proglasila Međunarodnom godinom šuma sa ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i razvoju svih tipova šuma i u skladu s tim pozvala sve države članice da organizuju aktivnosti kojima bi se obilježila ta godina.

Zvanična delegacija šumarstva BiH posjetila je iste godine Republiku Tursku gdje je dogovorena realizacija projekta "Park šume prijateljstva", kao simbol bosanskohercegovačkog i turskog prijateljstva i saradnje.

Eksperti iz Turske, u saradnji sa stručnjacima KJP "Sarajevo- šume", Uprave za šumarstvo KS i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, iste godine su posjetili predviđeni lokalitet za Park šuma, nakon čega je u generalnoj direkciji "Turskih šuma" u Ankari urađen idejni projekat.

Izvor: www.starigrad.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.