NavMenu

Mostarski hotel "Ruža" gotov za 18 mjeseci - Planirano zapošljavanje 1.000 ljudi

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.02.2013. 14:23
Komentari
Podeli

(Foto: ekapija)
Počeli su radovi na hotelu "Ruža", a glavni izvođač radova je tvrtka "Ans Drive" iz Sarajeva, dok su svi podizvođači iz Hercegovine.

- Završetak radova očekujemo za 18 mjeseci. U prvoj polovici našeg rada uposlit ćemo između 150 i 200 ljudi, a nakon izgradnje brojka uposlenih na ovom hotelu bit će pet puta veća, tako da možemo govoriti o 1.000 indirektnih uposlenika- rekao je direktor hotela "Ruža" Hajrudin Zvizdić.

Upoređujući buduće zdanje hotela "Ruža" sa onim starim, Zvizdić kaže kako je kapacitet mnogo veći.

- "Ruža" će imati između 25.000 i 27.000 m2, dva bazena, velike kongresne dvorane, ogromne kafeterije, 270 apartmana, sve što jedan hotel na svjetskog razini ima, imat će i hotel Ruža.

Podsjetimo, zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad u Mostaru biti skinut s popisa svjetske kulturne baštine radovi na hotelu "Ruža" obustavljeni su prije nekoliko godina.

Tada su sporne bile dimenzije nedovršenog hotela, koji je četiri i pol puta veći od prijeratne "Ruže", a koju je svojevremeno dizajnirao ugledni arhitekt Zlatko Ugljen. Iz UNESCO-a su tvrdili kako poslijeratna "Ruža" arhitektonski odudara od okolnih zgrada, a time i narušava ambijent Staroga grada.

Povijest hotela Ruža

Na mjestu nekadašnjeg istoimenog kafića, 1978. godine izgrađen je jedan od najljepših hotela bivše Jugoslavije.

Na desnoj obali Neretve, na prijelazu iz novog u stari dio grada, u neposrednoj blizini Starog mosta uspješno je smještena građevina suvremenih linija u vanjskom izgledu. Istina, neke crte u fasadi asociraju na karakteristične oblike starih mostarskih građevina.

Položaj hotela "Ruža" je izvanredan. S desne strane teče rijeka Radobolja, a kroz hotel protiče njezin krak. Arhitekt Zlatko Ugljen, gradeći ovaj hotel s puno smisla, iskoristio je tradiciju i iskustvo mostarske stambene arhitekture.

U eksterijeru prevladava kamen, u interijeru drvo. U unutrašnjem dijelu hotela nalazile su se prostrane dvorane sa zelenim i cvjetnim površinama koje je sjekao tok Radobolje. Zbog obilne svjetlosti koja je dospijevala kroz velike staklene površine, čovjek se u ovom ambijentu osjećao kao u prirodi, u proljeće.

Stari hotel "Ruža" su sa tri strane okruživale velike i raznovrsne terase, koje su imale mnogo elemenata starih mostarskih avlija. Iz svega navedenog vidi se da je "Ruža" je osobit hotel. Spada u hotele za kojima se čovjek okrene kad ih napusti, koji se pamte po ljepoti i o kojima se još dugo priča.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.