NavMenu

Firme izvođači radova žele da same obavljaju nadzor nad gradilištima - Protiv toga urbanisti i projektanti

Izvor: eKapija Subota, 02.02.2013. 14:33
Komentari
Podeli

Dozvoljavanje firmama izvođačima građivinskih radova da ujedno vrše i poslove njihovog nadzora je tokom stručne rasprave o novom Prijedlogu zakona o uređenju prostora i građenju u RS, održanoj u Privrednoj komori RS, izazvalo svađu bez naznaka kompromisa između građevinskih preduzeća u RS, pišu "Nezavisne".

S jedne strane, firme izvođači građevinskih radova i investitori uporno su isticali da bi sami trebalo da vrše nadzor na gradilištima jer, kako oni tvrde, nikome više od njih nije u interesu da nadzor bude obavljen na što višem i kvalitetnijem nivou.

Sa druge strane, projektantske i urbanističke firme zastupale su stav da bi to predstavljalo
ozbiljno kršenje principa neutralnosti i objektivnosti u ovom poslu.

Milivoj Milanović, predsjednik Udruženja malih i srednjih preduzeća u oblasti urbanizma, projektovanja i gradnje (UP GRS), istakao je da firme koje on predstavlja imaju jasan stav da izvođač nikada ne može da vrši i nadzor radova na građevini.

- Mi smatramo da nazdor ne smiju vršiti ni lica povezana sa izvođačima. U novim prijedlozima zakona stoji da u nekim slučajevima izvođač sam sebi može biti nadzor, što se kosi sa građevinskom regulativom kakva je usvojena u regionu i Evropi- rekao je Milanović.

Savo Lalović, direktor firme "Marvel" iz Istočnog Sarajeva, istakao je da lincecirani građevisni ni po čemu neće biti odgovorniji u slučaju da rade nadzor u tuđoj firmi ili u onoj u kojoj su zaposleni.

- Smatram da su garđevisnki profesionalnci sasvim sigurno odgovorniji na poslvoima u fimama u kojima rade, u osnosu na njihove druge angamžmane - rekao je Lalović.

Miladin Gaćanović, pomoćmnik ministra za građevinarstvo RS, kazao je kako se u ovoj fazi izrade zakona, konstruktivnim raspravama i prijedlozima, mogu napraviti izmjenene kako bi se došlo do kvalitetnije verzije zakonskog rješenja.

On je objasnio da je koncept nezavisnog nadzora prvobitno bio usvojen u trenutno važećem zakonu, ali je on skupštinskim amandmanin izmijenjen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.