NavMenu

Pri kraju prva faza: U Bijeljini se gradi zatvor po evropskim pravilima

Izvor: eKapija Petak, 23.11.2012. 10:39
Komentari
Podeli

Na lokaciji od deset i po hektara na Golom Brdu kod Bijeljine u toku je izgradnja novog objekta Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/, a trenutno se završava prva faza koja je koštala 1.500.000 KM.

"Realizacija projekta odvija se u tri faze. Trenutni smo pri kraju prve faze, koja se odnosi na završetak radova pritvorske jedinice. Površina zatvorenog dijela je 1, 5 hektar. Planirana je izgradnja sedam objekata spratnosti P+0: 1 objekat pritvorske jedinice, tri objekta za smještaj osuđenih lica, jedan objekat uz pritvorsku jedinicu sa cenzurnim prostorom i jedan objekat sa osuđeničkom kuhinjom i radno- servisnim prostorom, te jedan objekat za prijemno- otpusno odjeljenje sa stacionarom", kazao je za eKapiju Niko Sjerić, direktor Kazneno- popravnog zavoda Bijeljina.

Izvođači radova na novoj zgradi Zavoda do sada su bili MD Perić Company d.o.o. Bijeljina, Konzorcijum "Energetik" d.o.o. Banja Luka i Intermetal d.o.o. Banja Luka. Pri ulasku u novu fazu radova, mogu se očekivati i novi tenderi za izvođače radove.

"Tenderi se objavljuju po obezbjeđenju finansijskih sredstava za pojedine faze izgradnje i prema dinamici radova. Od izvođaća se zahtjeva da izvode radove u skladu sa projektnom dokumentacijom i propisima iz oblasti građevinarstva", pojašnjava Sjerić.

Kako nam je kazao, završetak gradnje će zavisiti od obezbjeđenja finansijskih sredstava, a očekuje se do kraja 2015. godine.

"Novi objekat KPZ će biti sagrađen za smještaj do 350 lica lišenih slobode. Objekti će biti izgrađeni prema evropskim standardima za ove vrste ustanova i omogućavati će smještaj, boravak, život i rad osuđenih lica po evropskim zatvorskim pravilima. Radionice i drugi namjenski prostori bit će osposobljeni za angažovanje osuđenika i njihovu resocijalizaciju u cilju priprema za život u društvu po izdržanoj kazni zatvora", priča Sjerić.

Novi zatvor će biti centar izvršenja krivičnih sankcija u Republici Srpskoj. Sistem tehničke bezbjednosti biće na najvišem nivou i najsavremeniji postojeći na tržištu, počev od kontrole pristupa, video nadzora, IC barijera i udobnosti u ćelijama.

Zatvorenicima će pružiti mnogo više radnih mjesta, profila i mnogo širi spektar zanimanja s ciljem njihove socijalizacije i obrazovanja. Osim toga, iz KPZ Bijeljina ističu da planiraju uvesti i inovativna rješenja za uštedu energije, kao što su toplotne pumpe, solarni kolektori za tehničku vodu i slično.

U novom objektu će postojati i sportski objekti - fudbalski, košarkaški i odbojkaški, a moći će se organizovati i razne sekcije i radionice.

Inače, izgradnju novog zatvora u Bijeljini, koji će obezbijediti oko 80 novih radnih mjesta, omogućili su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde RS-a sa dva miliona KM, te IPA fondovi sa tri miliona eura, dok će cijeli projekat koštati oko 10 miliona KM.

Zatvorenici su sada smješteni u trošnoj zgradi nenamjenskog tipa, koja ima 60-ak mjesta. Sadašnji rad u zatvoru sveden je na minimum i u pogledu osuđenika, kao i vaspitača i svih zaposlenih.

KPZ Bijeljina ustanova je zatvorenog tipa, u koja se upućuju muškarci osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i manje, ili kada ostatak kazne po uračunatom pritvoru ili ranije izdržanoj kazni ne prelazi tri godine.

A. Šulović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.