Izvor: eKapija | Srijeda, 21.11.2012.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Multimedijalni centar BHRTV-a u svrhu promocije Sarajeva kao medijskog centra

Multimedijalni centar Sarajevo je arhitektonski projekat koji je sastavni dio razvojne strategije inicirane od strane BHRTV-a sa ciljem etabliranja Sarajeva kao regionalnog medijskog centra. Projekat je realiziran u saradnji sa Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i promoviran je na Sarajevo Business Forumu 2012 u sklopu za tu priliku posebno organiziranog panela.

Multimedijalni centar Sarajevo bi se prema projektu, trebao nalaziti na lokaciji kompleksa RTV doma u Sarajevu, i izrađen je u skladu sa ‘Regulacionim planom RTV doma’. Cilj projekta je izgradnja savremenog arhitektonskog objekta koji će svojim performansama osim usluga podrške medijskim kućama i novinarima imati kapacitet objedinjavanja različitih kulturnih manifestacija koje se tokom cijele godine održavaju u gradu Sarajevu.

Multimedijalni centar će se sastojati iz tri međusobno povezane cjeline: studijskih prostora, prostora za novinare i ulaznog hola. Studijski prostori sadrže tri višenamjenske sale kapaciteta 200, 50 i 30 mjesta, koje su osim za profesionalne izvođače namijenjene i za različite vrste prezentacija, kao i odvijanju nastave. Studijski prostori povezani su sa prostorima za izvođače, klupskim, izložbenim i sadržajima za prezentacije. Prostori namijenjeni novinarima posjeduju odgovarajuće prostorne i tehničke kapacitete i organizirani su u dvije prostorne cjeline, velikih sala i pojedinačnih kancelarija za iznajmljivanje. Prostori namijenjeni novinarima integrisani su sa dvije manje studijske sale. Polivalentni ulazni hol u prostornom i tehničkom smislu omogućava fleksibilno korištenje i organiziranje raznovrsnih sadržaja pogodnih za iznajmljivanje (art galerije, prodajni i prezentacijski prostori za multimediju, muzičku i filmsku industriju…). Smještajni kapaciteti gostujućih novinara i korisnika multimedijalnog centra planirani su da se realiziraju adaptacijom postojećeg objekta Aneksa na sjevernoj strani multimedijalnog centra.

Projekat Multimedijalni centar Sarajevo poput inicijative promocije Sarajeva kao regionalnog medijskog i kulturnog centra u fazi je razvoja i vrijeme će pokazati na koji će način pozitivna energija koju je inicijativa generirala integrisati sve značajne i etablirane manifestacije na području kulture i medija. Ovaj projekt može poslužiti kao primjer na kojem je vrijedno ispitati potencijal arhitekture da generira i integriše sve značajne i etablirane manifestacije na području kulture jednog grada.

Parking sa zapadne strane RTV doma - prema "Regulacionom planu RTV Doma" planiran je da se jednim dijelom razvija kao javna garaža sa do 30.000,00 m2, a drugim kao business centar kapaciteta do 45.000,00m2. Svi ovi kapaciteti predmet su analiza budućeg razvoja cjelokupnog kompleksa RTV Doma gdje Multimedijalni centar Sarajevo svojom namjenom, kapacitetom i arhitektonskim konceptom ima ulogu aktiviranja cijelog budućeg kompleksa i uključiti ga u savremene tokove kulturnih i medijskih zbivanja unutar grada Sarajeva i šire regije. Perspektivno cijeli kompleks može da se razvije u regionalni MEDIA PARK ili MEDIA GRAD.

Veličina cijele konstrukcije 2 600 metara kvadratnih, dok je vrijednost projekta je 6 miliona KM. Za sada jedini investitor je je BHRTV.

Iz BHRTV-a nam nisu mogli reći kada bi se trebalo ući u realizaciju ovog projekta

(sa-c.net)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.