NavMenu

Isa - begova banja u Sarajevu dobija novo ruho i postaje hotel

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.11.2012. 11:51
Komentari
Podeli

Ažurno radeći na pronalasku finansijskih sredstava za obnovu Isa-begovog hamama, Vakufska direkcija Sarajevo je u mjesecu septembru uspjela obezbjediti donatorska sredstva za njenu rekonstrukciju i to od direkcije vakufa Republike Turske, a vrijednost investicije je oko 3.000.000 turskih lira.

"Radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama će početi u proljeće 2013. godine. U toku je raspisivanje tendera čiju proceduru provodi Direkcija za vakufe Republike Turske, a glavni izvođač radova će biti neka od renomiranih turskih firmi koja ima iskustvo i potrebne licence za rekonstrukciju objekata koji su proglašeni kulturno historijskim spomenicima. Pretpostavljamo da će izvođač radova biti odabran do kraja godine, a zbog vremenskih uslova radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama će početi u proljeće", kazali su za eKapiju iz Vakufske direkcije Sarajevo.

Prema planu predviđeno je da rekonstrukcija bude završena za jednu godinu, odnosno do kraja 2013. godine.

"Projekat za rekonstrukciju Isa-begovog hamama uradio je Urbing d.o.o. na čelu sa Ferhatom Mulabegovićem, a projektom rekonstrukcije predviđena je njegova obnova u izvornom stilu sa autentičnim središnjim dijelom gdje se nalazi tursko kupatilo i saune, dok su u desnom i lijevom dijelu hamama predviđene sobe za smještaj. Planirano je da se u budućnosti hamam koristi kao butik hotel visoke kategorije koji će biti opremljen sa namještajem staro osmanlijskog stila", navode iz Vakufske direkcije, dodajući da su Federalnom ministarstvu prostornog uređenja uputili zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, tako da očekuju da će do kraja mjeseca ista biti izdata.

"Zahtjev smo uputili zajedno sa projektnom i pratećom dokumentacijom u skladu sa zakonskim odredbama. Prije toga smo dobili sve neophodne saglasnosti, uradili projekat, reviziju projekta, statiku, i sve one druge prateće projekte koje je neophodno uraditi da bi se dobila dozvola za rekonstrukciju objekta koji je proglašen kulturno historijskim spomenikom", kažu iz Vakufske Direkcije Sarajevo.

Inače, osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku svoje tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su Careva džamija, brojni konaci i javna kupatila. Zemaljska vakufska komisija je početkom 1890. godine odlučila da iz sredstava Gazi Isa-begova vakufa sagradi parnu banju prema zahtjevima novog vremena i opšte zdravstvene kulture i to na zemljištu nekadašnjeg hamama pokraj Careve džamije. Građena u orijentalnom stilu, prema planovima arhitekte Josipa Vancaša, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima.

Objekat je do danas pretrpio brojne preinake i dogradnje, dok nije u toku agresije na BiH 1992-1995. godine teško oštećen. Isa-begova banja je proglašena Nacionalnim spomenikom 2004. godine, a od 2009. godine Vakufska direkcija provodi aktivnosti na obnovi Isa-begove banje.

A.Šulović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.