NavMenu

Hiperprodukcija na tržištu nekretnina: Bolji izgledi ako se poslovni prostor pretvori u stambeni

Izvor: eKapija Utorak, 04.09.2012. 12:37
Komentari
Podeli

Velika ponuda, a potražnja slaba ili nikakva, najkraće bi moglo opisati tržište prodaje poslovnih prostora u Bosni i Hercegovini. Glavni razlog malog broja transakcija u ovoj oblasti nesumnjivo je ekonomska kriza, ali neplanska izgradnja novih prostora.

"Na tržištu postoji hiperprodukcija poslovnih prostora koja je negativno odražava na prodaju i iznajmljivanje. Nemoguće je da svaka novoizgrađena zgrada ima poslovni postori, i da svi rade", ističe Senka Gatarić-Vasilić, direktorica agencije za nekretnine "Euroagent" iz Banjaluke.

Ona navodi da je slab interes kupaca ili zakupaca za poslovne prostore konstantna već zadnjih nekoliko godina, otkako su zbog ekonomske krize brojna preduzeća stavila ključ u bravu, a poslovanje malih i srednjih preduzeća dodatno ugrozili novi nameti od države.

"Ponekad se pojavi poneki kupac, ali oni traže apsolutni centar. Te lokacije u rijetko kojim slučajevima uopće dolaze do agencije, već vlasnici direktno obavljaju prodaju. Što se tiče iznajmljivanja, uglavnom se nude zakupodavci, a zakupaca nema", navodi Gatarić-Vasilić.

Prema njenim riječima, lokacija je presudan faktor kod prodaje poslovnih prostora, a bitnu ulogu igra i vrsta djelatnosti kojim se kupac ili zakupac želi baviti.

"Onima koji imaju poslovne prostore, koji nisu na ekskluzivnim lokacijama, obično savjetujem da taj prostor pretvore u stambeni, jer vjerovatno još dugi niz godina nekretninu neće moći izdati kao poslovni prostor", navodi naša sagovornica.

Za razliku od tržišta stambenih nekretninama u kojem je značajno povećan broj transakcija u proteklom periodu, aktivnost na tržištu poslovnih nekretnina je na izrazito niskom nivou, potvrdio je za eKapiju Maho Taso, direktor agencije za nekretnine "Prostor" iz Sarajeva.

On naglašava važnost informisanosti i profesionalnog pristupa, s obzirom na dinamičnost i stalne promjene u ponudi i cijenama poslovnih prostora.

"Ekonomska situacija se također mijenja iz dana u dan a samim tim i tržišna vrijednost. Stoga je adekvatna informisanost naročuto dobila na vrijednosti, kao ključni faktor pri odabiru i uspjehu u pregovorima pri kupovini poslovnih nekretnina. Na ovom tržištu je prisutan vrlo mali broj posredničkih firmi koji imaju pristup pravovremenim i provjerenim informacijama te je stoga posebno važno biti pažljiv pri odabiru zastupnka u predmetnom pravnom poslu", kaže Taso u razgovoru za eKapiju.

On navodi da je tržište komercijalnih nekretnina pod konstantnim uticajem jakih lokalnih i internacionalnih faktora koje zajedno odlučuju na koji način će se odnos ponude i potražnje kao i sam razvoj cijena kretati u svakom trenutku.

Ključni faktori utiču na odluku poslovnih subjekata o kupovini komercijalne nekretnine su između ostalog lokalna i globalna poslovna klima, sistemski i politički faktori, likvidnost, dostupnost i cijena kapitala, te cijena, mikrolokacija, fleksibilnost unutrašnjeg prostora, prozračnost, površina izloga za prodajne prostore i generalna mogućnost isticanja reklama, vlastiti parking prostor, kao i dodatne zajedničke usluge tipa recepcija i restoran za uposlene.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.