Izvor: eKapija | Utorak, 19.06.2012.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje izgradnja prvog ragbi stadiona u Bosni i Hercegovini

Na Kamberovića polju u Zenici za mjesec dana trebala bi početi izgradnja prvog ragbi stadiona u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za eKapiju Semir Mahić, potpredsjednik Ragbi saveza BiH.

Ideja koja se rodila prije nekoliko godina konkretizovana je prošle sedmice nakon sastanka sa upravom zeničkog ArcelorMittala koja je donirala 15 tona građevinskog materijala.

Istovremeno, Federalno ministarstvo kulture i sporta za ove namjene odobrilo je 15.000 KM, dok je općina Zenica izgradnju stadiona za ragbi uvrstila u strategiju razvoja, te će svake godine za projekat izdvajati 15.000 KM.

"Prikupili smo novac i materijal za radove koji bi trebali početi najdalje za mjesec dana. Izgradnju kompletnog stadiona podijelili smo na dvije faze. Prvi dio izgradnje obuhvatit će izgradnju kvalitetne drenaže te ograde oko terene, što će koštati oko 100.000 KM. Do sada smo prikupili polovinu tih sredstava", kazao je Mahić.

Druga faza radova uključivat će izgradnju tribina i adaptaciju baraka u neposrednoj blizini terena koje će biti pretvorene u sportske svlačionice. Ragbi stadion će se graditi na lokaciji Plandilo na Kamberovića polju, u blizini drugih sportskih sadržaja (dvorane, nogometnog stadiona, drugih terena), a zemljište za ovu namjenu dodijelila je općina Zenica.

Idejno rješenje za projekat uradila je firma a.g. Sims Zenica, koja bi trebala raditi i glavni projekat. Glavnog izvođača još nisu izabrali, ali u pregovorima su sa firmom ITC Zenica.

Ragbi se u Bosni i Hercegovini počeo igrati prije 40 godina, u periodu nakon rata pao je u zaborav, dok je u posljednje dvije godine doživio veliku ekspanziju. Došlo je do osnivanja novih ragbi klubova u Mostaru, Tešnju, Derventi, koji uz postojeće klubove u Zenici, Sarajevu, Vitezu, Zavidovićima, Tomislavgradu intenzivno rade na popularizaciji ovog sporta.

Izgradnja stadiona u Zenici dodatno će ohrabriti pozitivne rezultate ragbijaša u posljednih nekoliko godina. "Mislim da će ovo korak od hiljadu milja. Ove godine naša se seniorska ekipa uspjela plasirati grupu više. Očekujemo da uz kvalitetne pripreme i nove sadržaje kroz narednu grupu jednostavno prošetamo", ističe Makić.

On objašnjava da je ragbi specifičan kontakt sport, u kojem su povrede česte, ekipe moraju brojati oko 40 članova, a pauza između utakmica mora biti 48-satna. Evropsko prvenstvo se igra dvije godine, slično kvalifikacijama u nogometu, a pobjednik grupe prelazi u višu grupu.

Razvoju ragbija u BiH doprinijela je i konsolidacija redova u Upravnom odboru Ragbi saveza BiH, na čelu sa poslanikom u Parlamentu BiH Šemsudinom Mehmedovićem, te uglednim pojedincima iz privrednog života BiH.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.