Izvor: Glas Srpske | Utorak, 15.05.2012.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Visoke cijene gradnje u Banja Luci: Dozvola za građenje i do 171 marku po kvadratu

Za stanovnike najvećeg grada Srpske koji se odluče na gradnju kuće ili nekog drugog objekta u gradu samo za građevinsku dozvolu moraće da izdvoje i do 171 marku po kvadratnom metru a tim cijenama su mnogi Banjalučani izrazito nezadovoljni.

Tako svi koji se spremaju da u prvoj gradskoj zoni naprave prizemnu kuću površine stotinu kvadrata za građevinsku dozvolu treba da pripreme 17.100 maraka, a oni koji planiraju gradnju doma u četvrtoj zoni platiće isti dokument 10.200 KM. Građani smatraju da bi cijene građevinske dozvole morale biti znatno niže.

"Pored toga što se dosta novca treba izdvojiti za plac, samo za građevinsku dozvolu i svu potrebnu dokumentaciju je potrebno bar još 10.000 maraka. Mislim da bi te cijene mogle biti znatno niže, pogotovo kada je riječ o zonama koje su udaljene od centra grada", rekao je Jovan Laketić.

Prema riječima portparola Administrativne službe grada Milenka Šajića, cijena dozvole zavisi od zone u kojoj se objekat gradi.

"U prvoj zoni cijena građevinske dozvole iznosi 171, u drugoj zoni 148, u trećoj 117, a u četvrtoj zoni ona iznosi 105 maraka po kvadratnom metru. Cijene su nešto više u odnosu na prošlu godinu", istakao je Šajić. Dodao je da su u ostalim zonama cijene znatno niže nego u urbanijim dijelovima grada.

"Za odobrenje za gradnju u petoj zoni potrebno je izdvojiti 77, a u šestoj 61 marku. Za ostalo građevinsko zemljište potrebna je 44 marka po kvadratnom metru. Prema ovim cijenama za građevinsku dozvolu, odnosno gradnju kuće od 100 kvadrata u najjeftinijoj zoni potrebno je oko 5.000 maraka", kazao je Šajić.

Kako on navodi, obračun naknada se vrši po jedinici korisne površine objekta koji se gradi i u zavisnosti od nivoa opremljenosti parcele.

"Zakonski rok za izdavanje odobrenja za izgradnju je 30 dana od kompletiranja zahtjeva potrebnom dokumentacijom. U praksi taj rok iznosi tri do pet dana od kompletiranja zahtjeva", rekao je Šajić.

On je rekao i da ukoliko vlasnik nije u mogućnosti da čitav iznos uplati odjednom, postoji mogućnost otplate na rate.

"Plaća se 40 odsto iznosa prije izdavanja odobrenja za građenje, a preostali iznos na rate uz uslov pribavljanja bankarske garancije. Za individualne stambene objekte plaćanje se može izvršiti na maksimalno 48 rata, sa grejs-periodom od godinu dana, dok za proizvodne objekte u 36 rata i istim grejs-periodom. Za ostale kolektivne, stambene i stambeno-poslovne objekte, plaća se u četiri tromjesečne rate", naglasio je Šajić.

Dodao je da je u ovoj godini Odjeljenje za prostorno uređenje izdalo 165 odobrenja koja se odnose za izgradnju, nadogradnju, dogradnju ili obnovu objekata.

Za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za građenje potrebna je osam različitih dokumenata, pored ostalog potvrda o lokacijskim uslovima sa urbanističko-tehničkim uslovima, dokaz o vlasništvu ili pravu građenja i posjedovnom listu, glavni projekat u tri primjerka, izvještaj o obavljenoj kontroli tehničke dokumentacije, ekološka dozvola…

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.