Izvor: Dnevni list | Ponedjeljak, 23.04.2012.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslovni prostori u središtu Mostara idu na licitaciju

Konačno je raspisan javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Mostara, koji je još u prošloj godini poništen radi uočenih proceduralnih pogrešaka u zaprimanju ponuda. Iako je bilo najavljeno da će se pored 17 prostora u samom središtu grada na licitaciji naći svi objekti u vlasništvu grada koji se mogu izdavati, kao i svi devastirani koji se mogu izdati, na natječaju objavljenom prije par dana ostalih nema.


17 prostora


Zvonko Stanić, šef Službe za nekretnine u gradskom Odjelu za financije, tvrdi kako komisija nije završila do kraja procjenu potrebnih ulaganja u devastirane objekte, pa stoga isti nisu ni stavljeni na natječaj.

"Čim komisija okonča potrebne procjene, kako bi se točno znalo koliko se mora uložiti sredstava, i ostali objekti u vlasništvu grada koji su devastirani, a mogu se izdavati, naći će se na natječaju. Vidjet će se koliko se mora uložiti sredstava, te na račun tih uloženih sredstava prebijati zakupnina", kazao je Stanić. Posebno je naglasio da se očekuje veliki broj licitatora, s obzirom da je ponuda dosta raznovrsna, a i na prošloj je pristigao jako veliki broj ponuda.

Prednosti pri ponudi


Pravo sudjelovanja na javnom oglasu imaju pravne i fizičke osobe koje nemaju nikakvih financijskih obveza po bilo kojoj osnovi prema Gradu Mostaru u trenutku podnošenja prijave. Ponuda treba sadržavati iznos ponuđene zakupnine po metru četvornom s tim da ne može biti manja od početnog iznosa utvrđenog oglasom. Najpovoljnijom ponudom smatra se ponuda koja sadrži najviši ponuđeni iznos zakupnine po metru četvornom. Ponuda koja se ocijeni kao najpovoljnija, će se uračunati u cijenu zakupnine.

Ako su dvije ili više ponuda fizičkih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda nezaposlene osobe, odnosno osobe koja ima veći broj nezaposlenih članova uže obitelji. Također, ako su dvije ili više ponuda pravnih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda pravne osobe s većim brojem zaposlenih djelatnika. Isto tako, ako su dvije ili više ponuda pravnih i fizičkih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda fizičke osobe koja je nezaposlena. Natječaj će biti otvoren mjesec dana, a otvoren je 17. travnja.

Velika dugovanja


S obzirom da godinama vlada potpuni kaos i nered s iznajmljivanjem poslovnih prostora gradska blagajna se nedovoljno puni. Tako su se nakupila dugovanja viša od pola milijuna maraka zbog čega su oštećeni svi korisnici proračuna. Budući da postoji određeni broj utuženih zakupoprimaca gradskih poslovnih prostora i objekata koji ne plaćaju zakupninu, tako se za spomenute poslovne prostore i objekte neće potpisivati navedeni ugovori do cjelokupne naplate utuženih iznosa zakupnine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.