NavMenu

Olimpijski bazen u Trebinju od početka izgradnje dijeli šest miliona KM

Izvor: eKapija Utorak, 10.04.2012. 12:21
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambić)

Projekat izgradnje zatvorenog bazena na lokalitetu Abazovina u Trebinju nalazi se fazi izrade finansijske konstrukcije, a prema prvim procjenama, izgradnja ovog sportsko-rekreacionog kompleksa trebala bi koštati oko 16 miliona KM.

Ideja da se u blizini postojećeg otvorenog kupališta izgradi zatvoreni olimpijski bazen pokrenuta je još 2010. godine, a investitor projekta je javno preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici". Do sada je urađeni glavni i idejni projekat, a početak radova može se očekivati nakon što budu obezbijeđena sredstva.

"Preduzeće HET će kao nosilac projekta biti sufinansijer, dok će se za ostatak finansijske konstrukcije iznalaziti drugi načini finansiranja. Da li će to biti IPA fondovi, prekogranična saradnja, budžeti lokalne ili entitetske vlasti, to ćemo još utvrditi u dogovoru sa opštinom Trebinje", kazao je za eKapiju Luka Petrović, rukovodilac tehničkog sektora HET-a.

On je potvrdio da je projekat predvidio mogućnost fazne izgradnje. Za prvu fazu radova potrebno je izdvojiti oko šest miliona KM, za drugu fazu deset miliona KM.

U sklopu zatvorenog plivačkog kompleksa planirano je niz sadržaja kao što su saune, teretane, spa centri, rest trgovine, restoran sa pogledom na Trebišnjicu te motel sa 15 do 20 soba.

Idejni projekat za izgradnju bazena u Trebinju uradila je banjalučka kompanija Projekt a.d., a toku izrade projektne dokumentacije obavljeno je niz konsultacija sa predstavnicima investitora.

Zatvoreni bazenski kompleks je lociran na pomoćnom stadionu "Leotar", lokalitet Abazovina a u okviru sportsko-rekreacionog centra u čijem sastavu je i postojeći otvoreni bazen "Banje".

Bazen će najčešće služiti za odigravanje vaterpolo utakmica, ali će se koristiti i za plivačka natjecanja, te rekreaciju.

Od planiranih sadržaja u kompleksu, u prizemlju objekta su dva bazena, veći olimpijskih dimenzija 50 X25 m, dubine 2,2 metra i bazen za rasplivavanje (rekreacijski bazen ), 25 X 10, dubine 2,2 m, sa neophodnim površinama za komunikaciju.

Idejnim projektom predviđene su i tribine sa 465 sjedećih mjesta. Pristup tribinama je sa nivoa prvog sprata, odnosno galerije.

U prizemlju su pored ulaznih holova i neophodnih horizontalnih i vertikalnih komunikacija, planirani i poslovni prostori ( lokali ), te restoran sa kuhinjom i pratećim sadržajima.

U podrumu objekta su smještene garderobe i sadržaji vezani za sportiste i rekreativce, te tehnički i kuhinjsko-skladišni prostori. Dio podruma je planiran za garažu sa 35 parking mjesta.

Osnovni sadržaji prvog sprata su tribine sa neophodnim komunikacijama, dio za novinare sa ložama, konferencijskom dvoranom i sličnim sadržajima, kancelarijski prostori za upravu kompleksa, te restoran.

Osnovni konstruktivni sistem bazenskog kompleksa je armirano-betonski sa a.b. temeljima, stobovima, gredama, međuspratnim a.b. pločama. Nosači pokrova bazenskog prostora su čelične rešetke. Krov većeg dijela kompleksa je ravan. U materijalizaciji kompleksa dominantni materijali su kamen i staklo.

Budući bazen trebao bi imati sistem grijanja putem solarne energije, čime se otvara mogućnost za apriliciranje za sredstva iz evropksih fondova koji ulažu u projekte energetske efikasnosti.

N. Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.