NavMenu

Njemački strah od stambenog kredita

Izvor: Deutsche Welle Petak, 17.02.2012. 13:37
Komentari
Podeli

Nijemci su nacija podstanara. Iako ih 90% kaže da bi najradije stanovali u vlastita četiri zida, samo 43% njemačkih kućanstava smješteno je u vlastitom stanu ili kući. Njemačka je u europskim okvirima na dnu liste.

Jedino je u Švicarskoj broj vlasnika nekretnina još niži. Radi usporedbe: u Španjolskoj je čak 86% kućanstava smješteno u vlastitom stanu ili kući, u Grčkoj i Italiji je to 80% kućanstava, u Velikoj Britaniji 70%, a u Francuskoj 57%.

Većina Nijemaca živi u iznajmljenim stanovima zbog financijskih okolnosti. Oni nemaju dovoljno novca za financiranje nekretnine ili strahuju da jednoga dana neće moći otplaćivati stambeni kredit – zbog moguće bolesti ili gubitka radnog mjesta.

Nijemci ne vole rizik. Oni će radije biti podstanari nego da zbog problema s otplatom kredita dođu na rub egzistencije.

Skupe nekretnine

Iako u prosjeku ne zarađuju loše, mladi parovi s malom djecom, kao potencijalni kupci nekretnina u pravilu nemaju ni 20 do 30% vlastitog kapitala, što je kod većine banaka preduvjet za odobravanje stambenog kredita. Nekretnine su skupe, pogotovo u većim, atraktivnim gradovima poput Münchena, Hamburga ili Frankfurta.

Ben i Eva Gossow kupili su stan u Kölnu. Za četiri sobe i mali vrt prije nekoliko mjeseci platili su više od 300.000 eura. Kvadratni metar prostora je koštao 2.700 eura. Za kelnske prilike to je vrlo dobra cijena, kvadrat u boljoj četvrti tamo stoji između 4 i 6 tisuća eura.

Kad bi danas prodavali svoj stan, Ben i Eva bi na njemu zaradili. Cijene nekretnina naglo su porasle u Njemačkoj. Porasla je i potražnja, to pokazuje da: „…ljudi u vlastitoj nekretnini vide sigurno ulaganje, ali i osiguranje za mirovinu“, kaže Andreas Zehndner iz Udruženja njemačkih privatnih stambenih štedionica. Zbog dužničke krize u eurozoni, Nijemci se boje inflacije, zato oni ušteđevinu ulažu u „betonsko zlato“, kako Nijemci nazivaju nekretnine.

Prednosti podstanarstva

Za odluku o životu u unajmljenom stanu u Njemačkoj je presudno još nekoliko kriterija. U zemlji se gradi premalo stanova, a ono što se izgradi u prosjeku je preskupo većini potencijalnih kupaca.

Drugi je razlog fleksibilnost. Nijemci su mobilna nacija, često se zbog novog radnog mjesta sele u neki drugi grad. Namještaj se može ponijeti sa sobom, ali ne i stan.

Treći je razlog precizno reguliran pravni odnos stanodavaca i podstanara. U Njemačkoj se stan može iznajmiti samo nakon potpisivanja ugovora. Najmoprimci su zaštićena vrsta i njemački najmodavci ne mogu ih tek tako izbaciti na ulicu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.