NavMenu

Porezna uprava FBiH prodala imovinu u vrijednosti od 206.094 KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.02.2012. 16:00
Komentari
Podeli

Porezna uprava Federacije BiH, nadležni kantonalni porezni ured izvršila je danas u Novom Travniku prodaju imovine poreznog obveznika "Špedicija" ATP Bugojno radi naplate dužnih javnih prihoda. Prodata je jedna parcela zemljišta koje se nalazi u gradskoj zoni u Bugojnu po cijeni od 206.094,00 KM.

Za kupovinu preostalih 17 parcela zemljišta, od kojih su tri parcele bile sa poslovnim objektima, koje su također bile predmet prodaje, nije bilo zainteresiranih kupaca, saopćeno je iz Porezne uprave.

U postupku prinudne naplate vrši se pljenidba pokretne i nepokretne imovine, a zatim prodaja u cilju izmirenja dužnih javnih prihoda iz cjelokupne imovine dužnika kao krajnje mjere u svim slučajevima nakon što se iscrpe svi načini naplate poreznih obaveza koje nisu izmirene u propisanim rokovima. Porezna uprava FBiH je u 2011. godini zbog neplaćanja dužnih javnih prihoda za koje je pokrenut postupak prinudne naplate izdala 20.933 rješenja o prinudnoj naplati dužnih poreznih obaveza. Izvršeno je 109 popisa imovine u vrijednosti od 10.588.172,53 KM. U navedenom periodu Porezna uprava FBiH je za 266 poreznih obveznika izvršila prodaju imovine u vrijednosti od 872.126,37 KM.

Prodaja imovine vrši se putem javne aukcije i direktne prodaje.

Kada dođe do naplate duga prodajom zaplijenjene imovine to predstavlja dugotrajan postupak, jer se vrlo često dešava da nakon javnog nadmetanja imovina ostane neprodata, jer za kupovinu iste ne bude zainteresiranih kupaca, zbog ekonomske situacije ili zbog solidarnosti građana da ne kupuju zaplijenjenu imovinu poreznih obveznika dužnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.