NavMenu

Najskuplja kuća u Bosni i Hercegovini dostigla cijenu od 2,2 mil KM

Izvor: Forbes Utorak, 09.07.2024. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tierra Mallorca/unsplash)IlustracijaKupovina nekretnina posljednjih nekoliko godina vruća je tema u Bosni i Hercegovini, u prvom redu zbog velike potražnje kako stanova, tako i kuća. Najpoželjnije lokacije za nekretnine obuhvataju njen glavni grad Sarajevo, kao i Banju Luku, ali potraga za nekretninama nastavlja se i u Mostaru, Trebinju, Tuzli i drugim mjestima.

Nekretnine visokog cjenovnog ranga koje se nude na najpopularnijoj internetskoj platformi za kupoprodaju olx.ba dolaze sa različitim stilovima gradnje, gdje uglavnom dominira moderni dizajn, dok ima i onih koje kombiniraju tradicionalnu arhitekturu sa najnovijim dizajnerskim rješenjima. Cijene kuća prate cijene stanova, te se one najluksuznije kreću od milion KM pa više.

U ponudi i dupleksi

U ponudi su i dupleksi, gdje se među najskupljima izdvajaju dvije kuće sa zemljišnim parcelama u Mostaru (2.950.000 KM), te Sarajevu (2.700.000 KM). Kada je o najskupljoj kući odnosno vili riječ koja se prodaje na olx.ba, dvije dolaze sa istom cijenom (2.200.000 KM) i nalaze se u Sarajevu. U opisu jedne se navodi da potencijalni kupac osim u samoj nekretnini ima priliku uživati i u bazenu, dječijem igralištu, sportskom terenu, dva pomoćna objekta, dva bunara, parkovskom mobilijaru, posebno uređenoj površini sa cvijećem, a imanje obiluje i zelenilom kojeg krasi 100 tuja kao i 230 stabala voćnjaka.


Druga kuća stambene površine oko 350 metara kvadratnih i okućnicom od 300 metara kvadratnih, sastoji se od prizemlja, dva sprata i potkrovlja sa garažom.

Podsjećamo, prema izvještaju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2023. godini je na području Općine Centar Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 1.750.000 KM sa korisnom površinom od 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metra kvadratna.

Registrovani ugovori

Analiza je vršena na osnovu registrovanih ugovora za 2023. godinu, a detaljnije analize tržišnih aktivnosti prema vrstama nekretnina ovise o unosu podataka tokom cijele 2023. godine, te obima tržišta za pojedine vrste nekretnina.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) prošle godine je u entitetu Republika Srpska sklopljeno 18.877 kupoprodajnih ugovora u kojima je prodano 41.367 nekretnina, čija je ukupna cijena iznosila 1.156.586.709 KM.

Najskuplja prodana kuća u RS-u u 2023.godini koštala je 725.000 KM, nalazi se u gradskoj jezgri Banje Luke. Površina kuće je 225 metara kvadratnih, a okućnice 446 metara kvadratnih i nalazi se u zgradi izgrađenoj 2000. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.