NavMenu

Da li će država osloboditi građane plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine?

Izvor: Klix Ponedjeljak, 20.11.2023. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija


Ministarstvo finansija i trezora BiH pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

- Ova olakšica podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana - rekao je ministar Srđan Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

On je kazao kako je ovo značajna podrška za sve one koji nisu riješili svoje stambeno pitanje.

- Na, recimo, 100 hiljada KM svako ko bi ovako rješavao stambeno pitanje imao bi uštedu od oko 14,5 hiljada KM. Složit ćete se da je to ozbiljna podršk - naglasio je.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.


- Za ovo će trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a ovo podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda - kazao je ministar.

Amidžić je napomenuo da je ovu ideju ranije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Amidžić je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima finansija Republike Srpske i FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.