NavMenu

Na mjestu sadašnje fabrike Sava Semberija u Bijeljini planiran stambeno-poslovni kompleks od 250.000 kvadrata - Investicija procijenjena na 300 mil EUR uključuje i sportske terene, poslovnu zonu, parkove, hotel... (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 19.05.2023. 10:43
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Vamark)Idejno rješenje
Na inicijativu vlasnika fabrike Sava Semberija iz Bijeljine Milorada Krstića arhitektonski tim preduzeća Vamark izradio je idejno rješenje budućeg stambeno-poslovnog kompleksa Sava centar Bijeljina.

Riječ je o kompleksu koji bi trebao da se realizuje na prostoru sadašnje fabrike Sava Semberija, a čiji će proizvodni pogoni, prema planu, biti izmješteni na obližnju lokaciju gdje je već kupljen plac.

- Arhitektonsko-urbanističko rješenje je radio čitav arhitektonski tim firme doo Vamark, na internetu www.projekat.ba ali naravno uz detaljne konsultacije sa investitorom. Čitav proces realizacije rješenja je trajao par mjeseci. Mislim da smo brzo došli do prikazanog rješenja upravo zbog jako dobre komunikacije sa investitorom Miloradom Krstićem koji je imao jasnu viziju i proaktivnu dvosmjernu komunikaciju sa nama tokom koje je i on usvajao naše sugestije a ujedno su i nas inspirisale njegove početne ideje u kom pravcu bi ovaj dio širenja grada trebao da ide - kaže za portal eKapija master inženjer arhitekture Marko Vukićević, direktor firme Vamark.

Kako nam kaže osnovna vodilja u realizaciji je bila transformisati proizvodni kompleks u stambenu zonu sa pratećim sadržajima ali vodeći računa o tome da buduća izgradnja bude mnogo humanija i ekološki prihvatljivija. Taj dio se posebno odnosi na ozelenjavanje slobodnih površina i upravo je čitav kompleks iz te ideje dobio radni naziv "Sava centar Bijeljina 1550" gdje broj 1.550 označava broj stabala koje bi ozelenio taj dio grada i tako postao primjer gradnje novih stambenih naselja koji je u koheziji sa prirodom a nikako isključiv prema njoj - pojašnjava za eKapiju Vukićević.

Investitor, naručioc projekta je Milorad Krstić, koji je ujedno i vlasnik postojeće fabrike kao i nekoliko uspješnih firmi po Evropi.

- Njegov plan je da u narednom periodu izmjesti svoju fabriku na adekvatniju, obližnju lokaciju, a kroz to izmještanje da je i dodatno modernizuje, jer fabrika trenutno radi ne samo za naše tržište nego domaće proizvode plasira i na druge kontinente - kaže Vukićević.

Rješenjem je predviđeno da transformacijom proizvodnog kompleksa bude izgrađen kompleks koji osim objekata višeporodičnog stanovanja, ima i dio koji je predviđen za luksuzno porodično stanovanje.

- Novi stanovnici ovog naselja bi u sklopu istog imali vrtić, sportske terene, nekoliko parkova kao i poslovnu zonu koja bi bila izgrađena za potrebe modernog poslovanja koje je prilagođeno savremenim informacionim tehnologijama. Osim toga kompleks bi imao i hotel koji bi pored bazena restorana i wellnes sadržaja imao i konferencijski prostor. Blizina novog autoputa koji će proći neposredno pored kompleksa daje dodatnu vrijednost toj poslovnoj zoni. Bruto površina svega navedenog će biti nešto veća od 250.000 m2 a projektovana investiciona vrijednost kompleksa prelazi 300 mil EUR - ističe Vukićević.

Za eKapiju kaže da su za prvu fazu objekata koji će se graditi su pribavljeni već urbanističko tehnički uslovi i dio tehničke dokumentacije je već gotov, dok se za ostali dio razrađuje detaljnije urbanistička dokumentacija i usklađuje sa svim parametrima koji su potrebni da se pređe na fazu realizacije. Tako da bi sama izgradnja kompleksa ubrzo trebala da počne.

Kako saznajemo prva faza novog stambeno-poslovnog kompleksa neće uticati na rad fabrike, koja svoju proizvodnju nastavlja u punom kapacitetu, dok ne budu u potpunosti izgrađeni novi proizvodni pogon na novoj lokaciji.

S.T.Fotogalerija
Stambeno-poslovni kompleks
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.