NavMenu

Cijena stanova u RS opala u odnosu na prvi kvartal prošle godine

Izvor: Nezavisne novine Subota, 13.05.2023. 12:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
U prvom kvartalu ove godine u Republici Srpskoj prodata su 453 nova stana, a prosječna cijena kvadratnog metra bila je 2.298 KM.

Očekivano, najskuplji kvadrat, u prosjeku 3.353 KM, bio je u Banjaluci, gdje je prodato 107 stanova. Zanimljivo je da je u istom periodu lani prodato više stanova - 119 i to po prosječnoj cijeni od 3.627 KM po kvadratu.

Kvadrat je i na republičkom nivou u periodu januar-mart 2022. bio skuplji nego godinu dana kasnije i koštao je 2.378 KM, a ukupno su u tom kvartalu prodata 362 stana.

Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju tekuće godine veći je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine za 25,1%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku RS.

Prema ovim podacima, prosječan broj prodatih novih stanova u 2022. godini manji je za 30,7%.

Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine niža je za 3,4%, a u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022. godini za 8,9%.

Pojašnjavajući ove podatke Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine Remax iz Banjaluke, ističe za Nezavisne da je u prvom kvartalu prošle godine bio nagli skok cijena stanova.

- Uvijek je tako, kada građani vide da je skok cijena, odmah je potražnja manja, odnosno tada prodaja stagnira jer građani prate šta će se dešavati sa cijenama - kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, tada to nije bio mali rast cijena, nego je u dva do tri navrata došlo do poskupljenja građevinskog materijala, što je uticalo na veće cijene stanova.

- Već u drugom kvartalu godine, kada su građani vidjeli da neće biti vraćena cijena, prodaja se ponovo aktivirala jer su ljudi shvatili da, ako moraju kupiti stan, nemaju velikog izbora - rekao je Milanović.

Kako dodaje, u drugoj polovini godine došlo je do stagnacije cijena, te je i građevinski materijal u par navrata pojeftinio, što je uticalo da prodaja stanova u prvom kvartalu ove godine bude bolja nego prošle.

Da građani Srpske kupuju stanove sa više kvadrata, potvrđuju i podaci da je korisna površina prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća za 21,7%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.