NavMenu

Za urbani izgled male čaršije: Cazin gradi centralni trg od dva miliona

Izvor: eKapija Utorak, 29.03.2011. 16:07
Komentari
Podeli

Komunalno stambeni fond u Cazinu priprema raspisivanje tendera za prikupljanje ponuda najpovoljnijih izvođača za izgradnju centralnog gradskog trga u ovoj općini, u koji će biti uloženo preko dva miliona konvertibilnih maraka.

Trg Alije Izetbegovića je centralni trg oko kojeg su smješteni objekti općinske uprave i niz značajnih javnih sadržaja. Postojeće saobraćajne površine i uređenje trga ne zadovoljavaju savremene potrebe odvijanja kolskog i pješačkog saobraćaja, tako da je bilo neophodno pokrenuti postupak uređenja trga, navode iz općine Cazin.

"Radi se o Trgu koji je ovoj jedinici lokalne samouprave prijeko potreban, jer će omogućiti urbaniji izgled male čaršije, a ujedno će olakšati saobraćaj i kretanje pješaka na tom području. Razlog za veliko interesovanje u vezi sa ovim projektom, leži u činjenici da njegova finansijska vrijednost iznosi više od 2 miliona KM, ali i to da se nalazi u samom centru grada gdje su smještene sve važnije institucije administracije, kako općinske, tako i kantonalne", potvrdili su za eKapiju u općini Cazin.

Prvenstvena namjera pri izradi projektnog rješenja je bila da se omogući bolja protočnost kolskog prometa sa već uspostavljenih, postojećih kolskih priključaka, pri čemu se došlo do kružnog toka kao najoptimalnijeg rješenja. Ovakva kružna raskrsnica se kategorizira kao mala jednotračna urbana raskrsnica, vanjskog promjera 30 metara.

Projektnim rješenjem formirana je pravilna kružna raskrsnica sa četiri okomita kraka: Gnjilavac, Alinac, Ćuprija i Stara Čaršija-Žegar, čime je riješen kolski saobraćaj, a postavljanjem trotoara uz pomenute krakove obezbijeđeno je neometano kretanje pješaka.

Formiranjem raskrsnice ovog tipa i njenim djelimičnim dislociranjem u odnosnu na položaj postojeće, dobila se veća površina ispred zgrade načelnika, odnosno manji urbani trg.

Ispred zgrade Gimnazije također se dobio prostor, koji je predviđen da se poploča, a samim time postoji mogućnost okupljanja ljudi i na tom dijelu. Prostor do objekata Doma kulture i MUP-a, predviđen je kao zelena površina, sa visokim i niskim rastinjem. Isto tako, projeknim rješenjem nastojalo se i na ostalim dijelovima, prema objektima Gimnazije i Općine, zadržati što je više zelenih površina i visokog rastinja.

N.V.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.