NavMenu

Šipovo jedino u RS prošlo projekt "Eko zona": Nepovratnim sredstvima EU do poboljšanja turističke ponude

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2011. 12:39
Komentari
Podeli

Šipovo je jedini grad u Republici Srpskoj koji je prošao projekat "Eko zona", kroz koji dobija nepovratna novčana sredstva EU za razvoj i poboljšanje turističke ponude.

Radi se o vrlo vrijednom i višeznačajnom projektu za ovu lokalnu zajednicu. S obrirom na lokalno okruženje i stanje privrede, u Opštini Šipovo kažu kako nije beznačajno reći da je projekat "Eko zona" težak 464.011 eura, u kojem Opština budžetom, odnosno vlastitim sredstvima učestvuje u finansiranju sa 25 posto i Evropska unija kroz pristupne fondove sa 75 posto. Implementacija projekta trajat će dvije godine i to tokom 2011. i 2012. godine.

"Projekat ima svoju posebnu vrijednost koja se očitava u tome što su prirodni resursi područja sa ranije ispitanim potrebama turista konačno preslikani u jedinstveno integrisanu i budući prepoznatljivu turističku ponudu sa zanimljivim turističkim sadržajima kao što su posmatranje divljih biljaka i životinja, rekreativne sportove na vodi, fly fising sa kvalitetnom uslugom smještaja, planinarenje, vožnja biciklom, posjeta starim mlinovima i mjestima sa jedinstvenom prirodom kao što su izvor Plive, planina Vitorog i Janjske otoke", kazala je za ekapija.ba Biljana Šegrt, koordinator projekta.

Ona kaže kako bi se uspostavljanje ovakve ponude, dugoročno odrazilo na razvoj turizma kao grane djelatnosti koja bi imala visoko učešće u razvoju ukupne privrede, što za naše uslove predstavlja potpuno novi strateški koncept razvoja, života i promišljanja ukoliko se prisjetimo perioda kada o turizmu kao pokretačkoj snazi privrede nismo ni pomišljali.

"Posebnost projekta je u tome, što je odgovornost na implementaciji podijeljena i zavisi od svih nas, dakle građana, što se vidi i po tome što su partneri opštine kao korisnici granta i veći broj nevladinog sektora", pojašnjava Šegrt.

Inače, nedavno je potpisan i sporazum o saradnji između: Opštine Šipovo, Turističke organizacije Opštine Šipovo, Udruženja "Eko Pliva", Udruženja "Pliva-smještaj na selu", Sportsko-planinarskog društva "Vitorog" i Lovačkog udruženja "Tetrijeb" koji su partnera u projektu "Eko-zona".

Sporazum o saradnji obuhvata definicije, svrhu, stupanje na snagu, trajanje i prestanak, obaveze stranaka, međusobnu odgovornost, strukturu upravljanja, finansijske odredbe, prava vlasništva, prava pristupa informacijama, povjerljivost, diseminaciju priloge i ostale komponente važne za što efikasnije sprovođenje projekta.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.