Izvor: eKapija | Petak, 27.01.2023.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ponovo aktuelan projekat Klekovača - GB IMMO podnio zahtjev za ekološku dozvolu za gradnju zone Planinsko selo

Izvod iz Zoning plana
Izvod iz Zoning plana (Foto: Vlada RS)
Firma GB IMMO iz Banjaluke podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje urbane zone Planinsko selo, u sklopu turističkog centra Klekovača, na području opštine Petrovac-Drinić. Ukupna površina zone Planinsko selo je 38,65 ha.

Banjalučkoj firmi je, inače, dodijeljena koncesija za izgradnju i korištenje turističkog centra Klekovača 2013. godine, a pokretanje procesa dobijanja ekološke dozvole je novi konkretan potez.

Prilikom izrade ovog dokumenta bila je dostupna sljedeća dokumentacija:

- Zoning plan područja posebne namjene Klekovača"- Urbana zona Planinsko selo,
- Urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju Turističkog centra Klekovača - Urbana zona Planinsko selo

Zoning plan usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske u julu prošle godine.

U sklopu Turističkog centra Klekovača – urbana zona Planinsko selo planirana je izgradnja hotela, apart hotela i turističkih kuća, odnosno, kuća za odmor.

Osim smještajnih kapaciteta, u obuhvatu zone predviđeni su i komercijalni sadržaji - lokali, otvorena i zatvorena pijaca, potom administracija, gorske službe spašavanja i slično, kao i međustanica gondole.

Od infrastrukture biće izgrađene dvije gondole, dvije žičare, skijaške staze i skijaški plato.

Takođe, gradiće se i postrojenje za gas, postrojenje za otpadne vode, šest trafo stanica, vanjski parking i parking garaža za oko 360 vozila, dodaje se u priloženoj dokumentaciji.

Ta infrastruktura biće dovoljna za potrebe oko 3.000 korisnika.

Jedno od ponuđenih arhitekonskih rješenja
Jedno od ponuđenih arhitekonskih rješenja (Foto: klekovaca.org)
- U centralnom dijelu planinskog sela se planira međustanica gondole sa velikim prometom tokom cijele godine kao i prostorno-funkcionalna cjelina sa komercijalnim sadržajima, gdje je i centar naselja, zona u kojoj pešački i biciklistički saobraćaj i kretanje na skijama dominiraju u odnosu na kolski saobraćaj. U ovom dijelu postoji blaga padina pogodna za školu skijanja - navodi se u dokumentaciji.

Lokacija se nalazi na sjevernim obroncima planine Klekovače i dio je teritorije opštine Petrovac, u sklopu katastarske opštine Drinić, te je lokalnim putem povezan sa istom.

Trenutno, najvažniji postojeći pristup Klekovači jeste preko magistralnog puta Bihać-Jajce-Sarajevo. Od ovog magistralnog puta, odvaja se lokalni put (2,5 km istočno od Bosanskog Petrovca) u mjestu Škrakića Brdo, vodi do centra Drinića, kao i do područja na kojem se planira izgradnja Turističkog centra Klekovača.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja. Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva (Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: n.sofilj@mgr.vladars.net

Podsjećamo, turistički centar Klekovača najavljen je još 2010. godine. Rečeno je da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prevoza 10.000 skijaša istovremeno.

Tada je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski–centra na području planine Klekovače, vrijednosti oko 660 mil KM. Prema sporazumu, već krajem 2016. godine niz Klekovaču su trebali da se spuste prvi skijaši.

Inače, Planinsko selo je najmanja planirana urbana zona.

Najveća urbana zona će biti Kozila i prostiraće se na površini od 383,63 hektara, dok će manju površinu pokrivati zona Amfiteatar (39,27 ha) i zona Planinsko selo (38,65 ha).

Planinu Klekovaču odlikuje pogodna klima i izuzetni prirodni predjeli. Tako je Vlada RS nedavno proglasila područje Кlekovača na teritoriji opštine Petrovac vazdušnom banjom.

V. Marković


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE