NavMenu

Kanton Sarajevo pravi studiju stanovanja: Kako unaprijediti stambeni fond?

Izvor: eKapija Srijeda, 02.02.2011. 11:32
Komentari
Podeli

Međunarodna agencija za razvoj IDA , u sklopu projekta urbane infrastrukture i pružanja usluga u Bosni i Hercegovini, finansirat će i izradu Sociološke studije stanovanja u Kantonu Sarajevo. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša ovog kantona raspisalo je konkurs za pružanje konsultantskih usluga za izradu studije, koje će biti plaćene iz dijela kreditnih sredstva.

Sociološka studija stanovanja je dokument koji treba da odredi strateške pravce politike stranovanja u Kantonu Sarajevo. Studija treba da da odgovore o uslovima stanovanja i politici unaprijeđenja boniteta stambenog fonda i kvaliteta objekata, kao i mjere za unaprijeđenje uslova stanovanja.

Predviđeno je da dokument sadrži i odrednice o energetskoj efikasnosti stambenog fonda, politike i mjere za unaprijeđenje enegetske efikasnosti, kao i elemente za socijalno stanovanje i najbolje načine za određivanje subvencija u oblasti stanovanja.

Izrada studije također treba da obuhvati i poresku politiku u oblasti stanovanja, kompaktibilnost funkcije stanovanja sa drugim sadržajima i aktivnostima. Izbor konsultanta na ovom projektu vršit će se prema kvalifikacijama Svjetske banke, a uslovi i kriteriji za prijavu firmi navedeni su u pozivu.

Projekat razvoja lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini realizira se od 2001. godine kada je Međunarodna agencija za razvoj odobrila kredit u iznosu od 15 miliona američkih dolara. Šest godina kasnije, predstavnici ove agencije i državnog Ministarstva finansija i trezora potpisali su novi sporazum o dodatnom finansiraju projekta kojim su obezbijedili novih pet miliona američkih dolara.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.