NavMenu

Kraj petogodišnje agonije: Graditelji mostarskog hotela "Ruža" nastavljaju tamo gdje su stali

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 31.01.2011. 16:01
Komentari
Podeli

Investitor mostarskog hotela "Ruža", nekadašnjeg bisera arhitekture u gradu na Neretvi, ali i cijeloj BiH, ponovo je zasukao rukave, nakon što je Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a prihvatio najnovije rješenje kojim se objekat uklapa u zaštićenu historijsku jezgru grada.

Nakon skoro pet godina čekanja, radovi bi mogli biti nastavljeni krajem proljeća ove godine, potvrdio je za eKapiju Edin Batlak, konsultant i predstavnik investitora ovog projekta. On je podsjetio da je Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a na svojoj redovnoj godišnjoj Skupštini u avgustu 2010. godine donio Odluku u vezi hotela "Ruža" u Mostaru. Komitet je naime prihvatio najnovije rješenje hotela "Ruža" koje je plod zajedničkog rada investitora i ekspertnog tima ICOMOS-a (Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline) i ICCROM-a (Međunarodnog centra za izučavanje čuvanja i restauracije kulturnog vlasništva). Time su otklonjene sve dileme po pitanju izgleda hotela i nastavka gradnje, a država BiH ima obavezu prema Komitetu za svjetsku baštinu da ga svake godine redovno izvještava o napretku gradnje, kaže Batlak.

Posjećamo, UNESCO je 2006. godine upozorio da bi Stari Most, simbol Mostara, mogao biti skinut sa liste svjetski zaštićene kulturne baštine ukoliko se hotel Ruža dimenzijama ne prilagodi ambijentu stare gradske jezgre. Novosagrađeni objekat je bio za sprat veći nego što je to bilo predviđeno Planom upravljanja kojeg je prihvatio Komitet za svjetsku baštinu. Planom su bili predviđeni prizemlje plus tri sprata, a sagrađeno je prizemlje plus četiri sprata. Međutim, predstavnik investitora tvrdi da je dozvolom za građenje iz februara 2004. godine, odobrena gradnja hotela sa četiri sprata.

Dolazak ekspertnog tima UNESCO-a

Batlak podsjeća da su u februaru 2006. godine, investitor Emir Kečo i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić potpisali Sporazum kojim je definirano formiranje ekspertne komisije koja je u roku od 75 dana od dana potpisivanja Sporazuma trebala donijeti odgovarajuće rješenje.

"Sporazum je na insistiranje gospodina Keče predviđao učešće i eksperata UNESCO-a, a sve u cilju što objektivnijeg i stručnijeg pristupa poslu. No, na našu žalost, UNESCO tada nije prihvatio učešće i stavio je težište na angažman domaćih eksperata. Kao i mnoge stvari u BiH i ovaj problem je gurnut u sferu politizacije i logičan epilog je bio da se na domaćem terenu nije našlo rješenje", priča Batlak.

Kako je UNESCO shvatio da se u BiH otišlo u neželjenom pravcu i da se neće iznaći rješenje, sami su odlučili u oktobru 2008. godine poslati svoj ekspertni tim, koji je zahvaljujući svojoj stručnosti i profesionalnosti izradio smjernice za izradu apsolutno prihvatljivog rješenja, pojašnjava Batlak.

Slijedeći te smjernice, investitor je izradio rješenje koje je prihvaćeno na prošlogodišnjem Komitetu za svjetsku baštinu. Revidirani projekat hotela podrazumijeva prizemlje i četiri sprata tog objekta pod uslovom da na četvrtoj, posljednjoj etaži ne bude nikakvih građevina, samo krov. Batlak ističe da je UNESCO-ov ekspertni tim imao izuzetno konstruktivan i dobronamjeran pristup rješavanju nastalog slučaja, te da bez njihovog angažmana teško da bi se došlo do rješenja.

"Trenutno smo u fazi korigiranja ranijeg izvedbenog projekta i korekcije se rade u skladu sa prihvaćenim izmjenama tj. u skladu sa odobrenim rješenjem. Realno je očekivati nastavak gradnje krajem ovog proljeća", poručuje Batlak.

Ogromni gubici zbog zastoja u gradnji

Do momenta obustave radova na hotelu "Ruža", u ovaj projekt je investitor Emir Kečo uložio oko 22 miliona KM vlastitih sredstava. Ako se uzme u u obzir da se radovi ne izvode već četiri i po godine, i da je hotel trebao biti u funkciji prije tri godine, onda je potpuno jasno da su gubici ogromni, tvrdi Batlak. Gubici se, napominje on, u ovom trenutku procijenuju na oko 30 miliona eura.

"Pored ove štete koju je pretrpio investitor, a koju u suštini trpi ovaj grad i njegovi građani, dodatna šteta je nastala odustajanjem brojnih investitora iz zemlje i svijeta da ulažu u Mostar. Poznajem sedam takvih slučajeva odnosno investitora koji su poučeni našim poteškoćama ocijenili da ne mogu i ne žele raditi u ambijentu u kome ne mogu uživati pravnu zaštitu", navodi Batlak. On napominje da će završetkom hotela "Ruža", Mostar praktično dobiti najznačajniji privredni kapacitet izgrađen poslije rata u ovom gradu.

Hotel će, u prvoj fazi, imati 24 hiljada metara kvadratnih izgrađenog prostora i imat će sve sadržaje kao i drugi najmoderniji hoteli sa pet zvjezdica u svijetu. Smještajni kapacitet hotela je 426 ležaja, kongresna dvorana kapaciteta 400 mjesta, veliki izložbeni prostor, spa&wellnes centar, otvoreni bazen, nekoliko restorana i kafea, zatvorena garaža i svi ostali prateći sadržaji.

Elitna lokacija

Navedeni sadržaji će u ovoj fazi biti smješteni u pet građevinskih lamela međusobno povezanih. Hotel će biti članicom jednog od najpoznatijih hotelskih lanaca u svijetu, te time sebi obezbijediti nastup na globalnom svjetskom tržištu.

Batlak ističe da se obično kaže da su u hotelskom biznisu najbitnije tri stvari, a to su: lokacija, lokacija i lokacija.

"Ako je suditi po tome onda definitivno niti jedan hotel u BiH nema bolju lokaciju od hotela Ruža", poručio je on.

Hotel "Ruža" je smješten tik uz svjetski zaštićenu graditeljsku cjelinu i od poznatog Starog mosta udaljen je svega 200 metara. Hotel izlazi na tri ulice, kroz kompleks protiče rijeka Radobolja koja svojom bistrinom i količinom vode znatno doprinosi njegovom šarmu.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.