NavMenu

Tržište nekretnina u FBiH: Prodaja stanova i dalje u rukama banaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.01.2011. 14:31
Komentari
Podeli

Cijene nekretnina u 2011. godini na području Federacije BiH neće se puno razlikovati od cijena po kojima su se stanovi, kuće i vikendice prodavale u minuloj 2010. godini, tvrde predstavnici agencija za nekretnine u ovom entitetu.

Prometnici nekretnina također su saglasni u tome da ova godina neće biti godina oporavka tržišta nekretnina, te da će kupovina u velikoj mjeri i dalje zavisiti od banaka. Kao i prethodnih godina ekonomske krize, banke su bile te koji su strožim uslovima za odobravanje stambenih kredita ograničavale kupce u kupovini. Vlasnici agencija za nekretnine tvrde će kupovina stanova zaživjeti onog trenutka kada banke budu fleksibilnije u odobravanju kredita.

Vlasnik agencije Sigen x iz Sarajeva Spaho Ljajić ističe da još uvijek postoji interes za kupovinom nekretnina, koje se smatraju sigurnom investicijom.

"U odnosu na 2009. godinu kada se nije mijenjala cijena nekretnina, 2010. godine je bila nešto povoljnija za prodaju jer su cijene pale za 20 do 30 posto. Vjerujem da u 2011. godine cijene neće značajnije padati. S obzirom na mali broj kupaca koji mogu kupiti stan, uvijek ističe da je sve u rukama banaka. Ukoliko banke budu pružale bolje uslove, kupovina će biti bolja", tvrdi Ljajić.

Cijena stanova u centru Sarajevu kreću se oko od 3.500 do 4.500 KM po metru kvadratnom, od 2.000 KM na Grbavici, 1.500 KM na Alipašinom polju do 1.300 KM na Dobrinji. Zabilježen je veći interes za stanovima i vikendicama, dok je interes za kućama i poslovnim prostorima opao.

Vito Sesar, vlasnik agencije za nekretnine "Sesar" iz Mostara, navodi da je tržište nekretnina u našoj zemlji i dalje nesređeno, te se cijene ne određuju shodno kvaliteti, nego prema ličnoj procjeni.

"Jako je nezahvalno izlaziti u javnost sa cijenama, jer su one različito kreću od naselja do naselja. Ipak, predviđam da u skorije vrijeme cijene definitivno neće rasti, a kupovina će ovisiti od banaka i ekonomske situacije u cijeloj državi", ističe Sesar, koji dodaje da interes za nekretninama nije nestao, te da kupci traže kvalitet i realne cijene.

Što se tiče tržišta nekretnina u Zenici, kupci uglavnom dolaze iz inostranstva, dok se domaći kupci bore sa bankama i žirantima.

"Mogu istaći da su cijene trenutno stagniraju. Što se tiče 2011. godine, predviđam da će na proljeće ipak doći do blagog povećanja cijena za 10 posto", kaže Resmija Mujčić, direktorica agencije BiHHome iz Zenice.

Zanimljivo je i to da se u posljednje vrijeme porodice sve češće odlučuju zamijenjiti stan za kući, što ranije nije bio slučaj jer su se kupci uglavnom iz periferije selili bliže centru grada.

Cijenu stana, ističe Mujčić, zavisi od kvadrature i lokacije. Cijene stanova u centru Zenice sada iznose oko 3.300 KM po kvadratu, dok u ostalim dijelovima grada stanovi se mogu kupiti po cijeni od 2.000 po metru kvadratnom. Sudeći prema trenutnoj praksi, Zeničani i kupci iz inostranstva radije se odlučuju za starogradnju.

N. Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.