NavMenu

Uz ćupriju na Drini niče Kusturičin grad - Kamengrad će ličiti na Trebinje i Dubrovnik

Izvor: eKapija Utorak, 04.01.2011. 15:50
Komentari
Podeli

Povodom pola vijeka od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, za sutra je u Višegradu zakazana svečanost u čijem centru će biti reditelj Emir Kusturica, koji otkriva kako će se u varoš literarnog genija vratiti život.

Gradićemo pokraj čuvene ćuprije, kaže reditelj, kameni grad - Kamengrad. Idejni projekat renesansne kamene varoši, u ponedjeljak je izašao na svjetlost dana, prvi put. Već 13. januara, projekat će biti predstavljen predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a očekuje se da će gradnja početi na ljeto ove godine.

"Ljepota rijeke, sunce i čuvena ćuprija, to je danas sve što je od Višegrada ostalo. Most je, bez konkurencije, najveći svedok istorije, kulture i bogatstva ovdašnjeg duha, ali sve oko ćuprije, nažalost, liči na bespravnu gradnju", ističe Kusturica.

Izgradnja Kamengrada pominjana je i ranije, ali su sada prvi put objelodanjeni najvažniji detalji.

"Gradićemo 50 renesansnih kamenih kuća, ličiće grad malo na Trebinje i Dubrovnik, pomalo i na Istanbul. Paralelne ulice povezivaće trgovi, a drveni detalji na građevinama donijeće u Kamengrad duh orijenta", objašnjava Kusturica i dodaje kako očekuje da će posao biti završen do kraja 2014. godine.

Kada sagradimo Kamengrad, vjerujem da će na red doći i snimanje filma "Na Drini ćuprija".

Na sutrašnju svečanost u Višegradu dolazak su najavili entitetski ministar kulture Anton Kasipović, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, dok je federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac svoj posjet otkazao.

Oni će zajedno s Kusturicom najaviti obilježavanje 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću i 120-godišnjicu njegovog rođenja koja pada 2012. godine.

eKapija/novosti

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.