NavMenu

Ljekovita i veoma rijetka vrsta vode u podnožju Kozare - U Banji Lješljani previđeni novi smještajni kapaciteti i medicinski sadržaji

Izvor: eKapija Srijeda, 21.09.2022. 07:47
Komentari
Podeli
Pogled na kompleks banje iz vazduha (Foto: Mladena Bolta)Pogled na kompleks banje iz vazduha
Banja Lješljani se nalazi u podnožju Kozare do 450 m nadmorske visine na izvorištu visokoalkalne vode sa PH faktorom 11,85-12,00 i veoma povoljnom hemijskom strukturom mineralne vode. Udaljena je 19 km od Novog Grada, pored magistralnog puta Novi Grad-Kostajnica.

Termomineralna voda na lokalitetu Banje Lješljani pripada jedinstvenom, veoma rijetkom tipu voda u svijetu. Naime, riječ je o hiperalkalnoj vodi koja je, za razliku od ostalih rijetkih hiperalkalnih voda u zemlji i svijetu, takođe i termomineralna, sa oko 10 puta većom mineralizacijom od voda sličnih karakteristika.

- U svijetu su veoma rijetke vrste visokoalkalnih voda, a prema analizama više instituta, voda na Slatini u Lješljanima je prva među rijetkim izvorima alkalne mineralne vode u svijetu - navodi Ljubomir Klincov, direktor Banjsko-rekreativnog centra Slatina-Lješljani.

Banja raspolaže otvorenim bazenom, masažnom kadom, tuševima, bazenom sa blatom, te velikim kompleksom uređenog prostora za odmor posjetilaca.

Nedostatak je što banja radi samo u sezoni jer nema zatvoreni bazen, dodaje Klincov. Ipak, postoje planovi i projekti za unapređenje postojećeg stanja.

- Master planom i idejnim projektima predviđena je izgradnja novih medicinskih i smještajnih sadržaja, kao i parkovskog sadržaja na oko 130.000 m2. Medicinski sadržaji bi osim bazena bili opremljeni i najsavremenijom opremom za dijagnostiku i tretmane korisnika banje – objašnjava Klincov.

Partner i većinski vlasnik Banje Lješljani je investitor iz Njemačke koji je na ovom području, prema riječima Klincova, prisutan dvadesetak godina.

- Osnivač društva je firma koja je van funkcije i pred stečajem je, a prije četiri godine je većinsko učešće u Banji stekao investitor iz Njemačke. Iako ima ozbiljnu namjeru da investira, korona, a sada i rat i kriza u Evropi, sigurno su onemogućili ulaganje.

Izvor vode u Lješljanima (Foto: Mladena Bolta)Izvor vode u Lješljanima
U sklopu investicionog plana, ističe, radiće se dodatne analize kao i klinička istraživanja vode.

- Kako su ove vode rijetke u razvijenom svijetu, činjenica je da one nisu dovoljno istražene – navodi Klincov.

Prema istraživanjima, a i iz iskustva, kaže Klincov, ova voda se koristi kupanjem u bazenu, kadi ili pod tuševima, kao i oralno. Ima efekte na kožna oboljenja kao što su psorijaza, ekcemi, gljivična oboljenja, na urogenitalna oboljenja, gastrointestinalne bolesti, bolesti gornjih respiratornih puteva usta, ždrijela, reumatična oboljenja, bolesti metabolizma, kao i na ginekoliška oboljenja.


Kapaciteti banje tokom sezone su veliki, jer se uređeni kompleks prostire na oko 10.000 m2.

- Međutim, smeštajni kapacitet čine svega četiri dvokrevetne sobe. Istina, prisutno je i privatnog smještaja, a za veće grupe postoji i motel u blizini – navodi Klincov.

Pojašnjava da je master planom, osim oko 300 smještajnih kapaciteta, u Lješljanima predviđena i izgradnja privatnih motela i apartmana koji bi se naslanjali na medicinske sadržaje banje.

- U sezoni Banju Lješaljani posjeti dnevno od 200 do 500 gostiju, koji banju koriste za medicinski tretman, a i kao izletište jer je lokacija izdvojena od naselja i pokrivena crnogoričnom šumom – kaže Klincov.

Osim domaćih gostiju, banju iz medicinskih razloga posjećuju pacijenti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije.

- Ima, takođe, gostiju iz Evrope, a primjera radi jedna gospođa iz Holandije je došla u banju u kolicima, a sada, nakon tretmana, hoda. Štaviše, kupila je kuću pored banje i tu provodi veći dio godine – priča Klincov.

Nakon izgradnje novog kompleksa, Banja Lješljani će doprinijeti ukupnoj turističkoj ponudi Novog Grada.

- Iako ja naša ponuda, u turističkom smislu, dosta skromna, ovdje se može govoriti o prirodnom resursu koji je djelotvoran za određene bolesti – kaže Klincov.Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Agro

Ove biljke su dobre za zdravlje, ali i za paorsku zaradu

Suvo i nеuobičajеno toplo vrijеmе za ovo doba godinе nе godi ni ljеkovitom bilju. Poljoprivrеdnici koji su ga posijali nе nadaju sе ni prinosima ni zaradi ukoliko sе klima u najskorijе vrijеmе nе izmijеni. Kiša jе potrеbna kamilici, mеnti i pеršunu lišćaru, koji volе vlagu. U ataru Bavaništa u opštini Kovin

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.