Izvor: eKapija | Petak, 05.08.2022.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na skoro hektaru predviđeno šest stambenih objekata - Šta će se graditi u Green Building Resort Poljine

(Foto: Centar.ba)
Općina Centar Sarajevo je na 20. redovnoj sjednici, održanoj 28. jula 2022. godine donijela Nacrt Regulacionog plana Green Building Resort Poljine, izrađen u skladu sa Odlukom o pristupanju izradi Regulacionog plana Green Building Resort.

Izradom Regulacionog plana posmatra se, valorizuje i planira za budući razvoj područje od 0,82 ha, koje je smješteno sjeverozapadno od užeg urbanog područja grada Sarajevo. Riječ je o sedam pojedinačnih katastarskih čestica.

U obuhvatu ovog Plana nisu zatečene fizičke strukture, osim jednog devastiranog objekta, odnosno temelja. Površina prostorne cijeline ja zapuštena, neodržavana i u većoj mjeri obrasla vegetacijom.

Predmetni obuhvat nije opremljen saobraćajnom mrežom i potrebnom komunalnom infrastrukturom. Teren, odnosno reljef terena je dosta povoljan obzirom da se radi o terenu sa nagibom 13% i time po kategorizaciji pripada uslovno stabilnom terenu i uslovno povoljnom terenu za izgradnju.

(Foto: Centar.ba)
Kolski pristup unutar lokaliteta planiran je na način da se uz dozvoljene nagibe novoplanirane saobraćajnice savlada visinska razlika između dva postojeća pristupa građevinskoj parceli. U cilju što povoljnijeg kolskog pristupa građevinskim parcelama, unutar obuhvata planirana je kolska saobraćajnica širine 4,5m sa pločnikom.

Ukupna urbanistička kompozicija je tako koncipirana da može obezbijediti sklad između novih arhitektonskih masa, topografsko morfološke strukture terena, slobodnih zelenih površina i hortikulturnih formi karakterističnih za ovaj lokalitet

Izgradnja stambenih objekata planirana je na šest građevinskih parcela, dok je na sedmoj predviđen objekat društvenog karaktera.

Više o Green Building Resortu Poljine pogledajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE