NavMenu

Nekoliko timova radiće na projektu Urbane transformacije Sarajeva - Četvorogodišnji rad donijeće konkretne urbanističke mjere

Izvor: eKapija Utorak, 05.07.2022. 14:27
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)Sarajevo
Poslije svoje početne faze i nakon što je nedavno predstavljen u Sarajevu, projekat Urbana transformacija Sarajeva (UTPS) uskoro kreće u operativnu fazu, rekao je eKapiji Ferdinand Boutet, projektni koordinator i predstavnik konzorcijuma firmi Urbaplan-Enova-Helvetas.

Radi se o četverogodišnjem projektku kojeg finansira Vlada Švajcarske kroz Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Glavni korisnici projekta su Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, konkretnije Zavod za urbanizam.

Kako nam je pojasnio Boutet, UTPS kao projekat ima za cilj poboljšati sistem urbanog planiranja u Sarajevu, kroz tri tematske oblasti: institucionalizacija, prakse urbanog planiranja i urbana transformacija. Time će se pokriti različiti nivoi urbanog planiranja, odnosno upravljanja, regulatorni dokumenti (Urbanistički plan) i manje urbani projekti.

- Posebnost projekta je da ga vode dva tima. Konzorcijum Urbaplan-Enova-Helvetas odgovoran je za koordinaciju djelovanja švajcarskih aktera projekta, odnosno Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETHZ) i Grad Cirih. Osim toga, konzorcijum provodi tehničke aktivnosti vezane uz zelene površine i koridore, urbanu mobilnost, metapodatke Zavoda za urbanizam, učestvovanje javnosti i taktičke urbanističke intervencije. Tim ETHZ–Univerzitet Sarajevo–Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo biće zadužen za podršku izradi kantonalnog Urbanističkog plana putem softvera Digital Tool, te će doprinijeti izgradnji znanja i praksi o urbanističkom planiranju i poboljšanju akademske obuke i istraživanja - istakao je Boutet.

UTPS ima za cilj podržati poboljšanje integralnog sistema urbanog planiranja, koji bi osigurao uslove za održivo, uključivo i transparentno urbanističko planiranje. Uz ojačani sistem urbanog planiranja, ali i zahvaljujući različitim tehničkim doprinosima projekta, stanovnici Sarajeva će imati koristi od inkluzivnijeg, dinamičnijeg i ekološki prihvatljivijeg grada, isitče naš sagovornik.

- Jedan od pristupa UTPS projekta je rad na aspektima urbane mobilnosti. I konzorcijum, kao i tim ETHZ-Univerzitet Sarajevo-Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u potpunosti će podržati Zavod za urbanizam u pružanju moderne i prilagođene strategije mobilnosti, što bi se trebalo odraziti u Urbanističkom planu. Urbanistički plan je nadređeni regulacioni dokument, pravno obvezujući, koji će srednjoročno regulirati urbanizam u Sarajevu, a dugoročno oblikovati grad. Stoga je važno da Urbanistički plan integrira moderne koncepte - smanjenje broja automobila, efikasne usluge javnog prijevoza, meka mobilnost, pješačenje, itd - pojašnjava on

Potrebna nova studija saobraćaja

Na naše pitanje Zavodu za planiranje razvoja KS o tome kakve ideje će UTPS imati o budućoj visokogradnji i gradnji stambeno-poslovnih zona u Sarajevu i njegovoj okolini, rekli su da nisu još u fazi diskusije o potencijalnim scenarijima budućeg razvoja Kantona, "ali to je svakako intencija ovog projekta i saradnje između partnera". Svakako, značajna pažnja biće posvećena saobraćaju.

UTPS se u svom primarnom segmentu naslanja na izradu Urbanističkog plana koja je nadležnost Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Zajednički je stav partnera da je Kantonu Sarajevo nužna nova studija saobraćaja kako bi se unaprijedila saobraćajna i komunalna infrastruktura, poručuju iz Zavoda za planiranje razvoja KS.

(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
- Prije svega je nužno imati planski preduvjet za unapređenje postojećeg stanja, a onda ići u realizaciju projekata etapno u zavisnosti od finansijske sposobnosti Kantona. UTPS je omogućio saradnju sa ETHZ i SwissAI na izradi simulacija, baš u segmentu saobraćajne infrastrukture, i trebalo bi da predoči dati ulazne parametre koji bi koristili za izradu Urbanističkih planova za urbana područja Sarajeva, Ilijaša, Hadžića i Trnova.


Sastavni dio tzv. Plana urbane mobilnosti koji je predmet UTPS-a je pješački saobraćaj, a čime će se stvoriti pretpostavke za drugačiji pristup ovom vidu saobraćaja u odnosu na dosadašnju praksu, u kojoj smo u Kantonu Sarajevo primat davali kolskom saobraćaju u odnosu na pješački i biciklistički.

- Bitno je istaći da sistem urbane mobilnosti čine i ostali, ništa manje važni, vidovi saobraćaja, a to su: avio saobraćaj, željeznički saobraćaj, lakošinski saobraćaj, te sve prisutnija električna javna i privatna vozila itd. Svi ovi vidovi saobraćaja u jednom gradu moraju činiti funkcionalnu, ekonomičnu i efikasnu cjelinu kako bi se smanjile emisije CO2 i poboljšao kvalitet urbanog življenja stanovnika i posjetioca grada.

Savremena tehnologija radi boljeg razumijevanja

Znamo da će UTPS omogućiti primjenu najsavremenije digitalne tehnologije pri izradi simulacija za demografiju, saobraćaj, energetiku i drugo, kažu iz Zavoda.

- Zavod za planiranje razvoja KS već dvadeset godina koristi GIS u planiranju, ali je i za nas saradnja sa švicarskim kolegama izazov u smislu unapređenja i učenja savremenih praksi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja. Nadamo se da ćemo ovu saradnju sa domaćim i švicarskim partnerima iskoristiti na najbolji mogući način za dobrobit stanovnika Kantona Sarajevo - poručili su iz Zavoda.

T. Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.