NavMenu

Investitori stopirali stanogradnju zbog straha od novih poskupljenja - Cijena kvadrata neće pasti

Izvor: Glas Srpske Petak, 06.05.2022. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Enormno poskupljenje i nestašica repromaterijala, te sukob u Ukrajini doveli su domaći građevinski sektor u nikad teži položaj zbog čega su mnogi zaustavili stanogradnju.

Potvrđuje to i statistika, a prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani zabilježen je pad proizvodnje od šest procenata u sektoru visokogradnje.

Direktor i vlasnik preduzeća Jokić Invest iz Zvornika Ivo Jokić rekao je za Glas Srpske da su mnogi investitori zaustavili investicije zbog straha od novih poskupljenja i situacije u Ukrajini.

- Završavamo objekte koji su već ranije ugovoreni, neke smo morali zaustaviti dok ne vidimo šta će se dešavati u narednom periodu. Sa Vladom Srpske pokušavamo da postignemo dogovor u vezi sa primjenom klizne skale za državne projekte u kojima učestvujemo, a kada je riječ o stanogradnji mnogi su stali i čekaju rasplet situacije u pogledu cijena građevinskog materijala - rekao je Jokić.

Dodao je da bez obzira na sva ova dešavanja, cijena kvadrata neće pasti, naprotiv, očekuje se dalji rast.

- Skok cijena građevinskog materijala dovodi do novog poskupljenja kvadrata za oko deset odsto u narednom periodu. Nekih građevinskih materijala poput kamene vune nema nikako na tržištu, teško je kupiti armaturu, bukvalno se dobijaju ponude danas za danas - istakao je Jokić, naglasivši da je građevinarstvo u nikad goroj situaciji.

Podsjetio je da je čeličana u Ukrajini bila jedan od najvećih snabdjevača, a s obzirom da je uništena, ponude koje dobijaju važe svega 24 časa.

Da je situacija teška potvrđuju i u preduzeću Marković invest gdje kažu da se do pojedinih materijala ne može doći.

- Mnogo se čeka i dokle ćemo ovako ne znam. U zgradi koju smo završili sve stanove smo prodali, sad ćemo malo stati da vidimo kakva će biti situacija. Nemoguće je napraviti kalkulaciju jer sve poskupljuje iz dana u dan. Svi dobavljači traže avans 100 odsto, pa kad isporuče materijale ako je poskupjelo doplati im se - kažu u ovom preduzeću.


Iako situacija nije nimalo sjajna posla i dalje imaju u preduzeću MB Modul iz Prijedora, a direktor tog preduzeća Milan Mamlić kaže za Glas da se traže stanovi od 45 kvadrata iako je kvadrat u tom gradu otišao na 2.500 KM.

- Nema materijala koji nije poskupio, a dobavljači najavljuju da će sredinom maja cijene porasti za još desetak procenata. Kilogram željeza lani je koštao 0,90 KM, sada košta 2,69 KM, kilogram eksera plaćali smo 1,60, sada je 2,70 maraka. Termoizolacioni materijali su poskupjeli zbog enormnog rasta cijena energenata - rekao je Mamlić.

Građa

Milan Mamlić je rekao da i ne čudi toliko što su poskupjeli materijali iz uvoza, ali naglašava da je poskupjela i sirovina koja se proizvodi kod nas.

- Drvena građa je koštala 250 maraka po kubiku, sada je 550 KM. Cijena je tolika jer je potražnja u inostranstvu porasla i s obzirom na to da mogu da izvezu svu građu podigli su cijene i za nas, ko izdrži, izdrži - rekao je Mamlić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.