Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.10.2021.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako je zamišljen ugostiteljsko-turistički kompleks u Ilijašu - Uz restoran i kućice za smještaj planirano i vještačko jezero (FOTO)

Idejno rješenje
Idejno rješenje (Foto: Studio Arh)
Arhitekte Studio Arh iz Sarajava izradile su idejno rješenje za budući ugostiteljsko-turistički kompleks Ilijaš.

Kako su za eKapiju istakli iz ovog studija, projekat je rađen za privatnog investitora iz Sarajeva, a kompleks čija je gradnja planirana u etapama, prema proračunu bi trebalo da košta oko 3 mil KM.

Istakli su da očekuju da će realizacija ovog projekta početi u narednom periodu, a radi se o kompleksu koji osim smještajnih kapaciteta ima i vanjske sadržaje te vještačko jezero.

Ugostiteljsko-tursitički kompleks predstavljaće kombinaciju tradicionalne funkcije predočene kroz savremenu formu objekata. Sam koncept zasniva se na više sadržaja koji se na human način isprepliću stvarajući sinergiju te crpeći istovremeno sve zatečene kvalitete lokacije.

Objekti ugostiteljskog karaktera kakav je restoran, te smještajni kapaciteti u vidu individualnih stambenih kuća te ostali prateći sadržaji pozicionirani su na ključnim tačkama posmatrane mikrolokacije.

- Svojom izvitoperenom volumetrijom stapaju se sa krošnjama drveća, stvarajući zanimljiv efekat. Istovremeno kompleks odiše savremenim formama koje su zasnovane na tradicionalnoj kući ovih prostora. Elementi tradicije ogledaju se u detaljima, intarzijom u drvenom površinama, fasadnim oblogama, popločanju u vidu kaldrme, pokrov od šindre. Savremeni elementi objekata su velike staklene površine koje mire unutarnji i vanjski prostor. Svi objekti imaju istu liniju i materijalizaciju koja se u zavisnosti od funkcije razlikuje u nijansama. Osnovna vodilja bilo je kreiranje prostora za odmor i rekreaciju koji svojom formom postaje sastavni dio mikrocjeline i u potpunosti se uklapa u zatečeni ambijent – navela je Merima Terović iz Studia Arh.

Na idejnom rješenju, analizi i razvoju ideje radio je cijeli tim Studia Arh više od mjesec dana.

- Predviđeni su ugostiteljsko-turistički kapaciteti (smještajne jedinice i restoran) prodajni kapaciteti (prodajne jedinice), nadstrešnica plus štala za smještaj i jahanje konja te ostalih domaćih životinja, roštilj kućice za iznajmljivanje, kućice za boravak djece – unutar kojih su predviđene različite aktivnosti za djecu, vještačko jezero i voćnjak za sve korisnike prostora – kaže za eKapiju Kenan Zvizdić iz Studia Arh.
Dodaje da je realizacija svakog projektovanog djela poseban doživljaj za arhitektu, i dodatni motiv da svaki sljedeći projekat bude bolji od onog prethodnog.

- Arhitektura je živa materija u kojoj konstantno učimo i razvijamo naše sposobnosti, realizacija projekta je uvijek poseban vid naobrazbe svakog od nas. Trenutno smo u procesu razrade nekoliko projekata, različite namjene, ali o njima ćemo dati više informacija kada budu gotovi.

Novi sadržaj za Ilijaš

- Posmatrana lokacija je podužno postavljena u pravcu istok- zapad. Svojom kraćom stranom na zapadnog granici parcele nalazi se autoput A1 (Sarajevo-Zenica), također i neposredna blizina pruključenja istog prema Ilijašu, što je od ključnog značaja za cijeli kompleks. Idući prema istoku teren je u blagom padu prema rijeci Bosni. Na sjevernoj strani posmatrani obuhvat se nastavlja na prostore već postojećeg poljoprivrednog kompleksa. Značajna stavka za kompleks je i neposredna blizina Sarajeva, gdje ovakvi sadržaji nisu dovoljno zastupljeni. Glavni pristup kompleksu je sa jugozapadne strane, repa parcele, dok se istoj može pristupiti i preko poljoprivrednog kompleksa. Drugi pristup se koristi i kao ekonomski prostup restorana – navodi se u tehničkom opisu projekta budućeg kompleksa u Ilijašu.

Voda koja povezuje

Analizom zatečenog stanja proizašla je optimalna dispozicija različitih sadržaja koji su zastupljeni. Parking prostor pozicioniran je na jugozapadnom dijelu parcele, odakle je omogućen nesmetan kolski i pješački pristup.

- Zapadni dio parcele prema autoputu je već zaklonjen tampon zonom, voćnjakom, kojeg smo u najvećem dijelu zadržali, dok se manji dio morao ukloniti zbog planiranja parking prostora, objašnjeno je u tehničkom opisu kompleksa.

Cijeli potez parkinga je ozelenjen te se posjetitelji već kroz prvi kontakt susreću sa prirodom. Kolska i pješačka zona su naglašene i različitom materijalizacijom šljunčane podloge. Ulazna partija posjetitelje vodi smisleno u razuđeni kompleks. Centralno su postavljene prodajne kućice, koje posjetiteljima nude kvalitetne prirodne paketiće domaćih proizvoda koje na taj način potiču proces brendiranja. Restoran je smješten u sjeverozapadnom dijelu parcele, okružen voćnjacima ali i u neposrednoj blizini pogona proizvodnje domaćih proizvoda koji se upotrebljavaju u istom. Stambene jedinice su smještene na obali umjetne rijeke koja se formirala kao kanal iz centralnog dijela obuhvata prema rijeci Bosni. Njoj prethodi i umjetno jezero.

Formiranjem elementa vode (kanal, jezero) kroz kičmu parcele omogućen je isti kvalitet mikrolokacije svim objektima. Kanal koji je formiran između stambenih jedinica i kućica za roštilj predstavlja istovremeno tampon koji pruža dovoljno intime za obje zone, ali istovremeno ih diskretno povezuje mostom. Kućice za roštilj se nalaze na samoj obali Bosne, dok te u neposrednoj blizini jezera.

Kompleks sadrži i igralište za djecu, manje boksove za životinje, nadstrešnicu za parkiraje bicikla i manjeg prevoznog sredstva tipa golfmobila (koji će se prema potrebi koristiti za prevoz posjetitelja do stambenih jedinica).

Senka Trivić

Fotogalerija
Ugostiteljsko-turistički kompleks Ilijaš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE