Izvor: eKapija | Subota, 09.10.2021.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširuje se turistička ponuda Etno begovog sela u Ilijašu - Planirana izgradnja smještajnih objekata, restorana i mnogih rekreativnih sadržaja

(Foto: Screenshot iz Regulacionog plana Junakovac)
Općina Iijaš ima velike planove za poboljšanje turističke ponude Etno begovog sela. Na ovoj poznatoj turističkoj destinaciji planirani su mnogi novi sadržaji, otkrila je za eKapiju Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš.

- Nacrtom Regulacionog plana Junakovac u čijem obuhvatu se nalazi i Etno begovo selo predviđen je mini zoo vrt, dresura konja terapijskog i rekreativnog jahanja, zatim držanje konja i ponija za jahanje za koje je predviđena i jahačka staza dužine 425 m.

Avdibegović dalje dodaje da je u centralnom dijelu zone sporta i rekreacije planirano 10 smeštanih jedinica u funkciji turističke ponude, izgradnja edukacionog centra sa manjim ugostiteljskim objektom i prodavnicom suvenira, zatim određeni sportski sadržaji, adrenalin park, trim staza, kao i zaravnjen teren za edukaciju na otvorenom.

- Planiran je i izviđački kamp, manji motorički park za djecu, dječija skijališna/sankaška staza uz vertikalni transport, kao i postavljanje mobilijara za odmor, okupljanje ili edukaciju.

Svi ovi sadržaji upotpuniće dosadašnju turističku ponudu kako za goste koji žive na ovom području, jednodnevne izletnike, prvenstveno Bijambara i Etno begovog sela.

- Do kraja septembra trajao je javni uvid za Nacrt Regulacionog plana Junakovac. Službe je dostavila zapisnik sa javnog uvida i javne rasprave Zavodu za planiranje razvoja KS, nakon čega slijedi izrada prijedloga plana. Očekujemo da će prijedlog plana biti zavšen do kraja ove godine, nakon čega slijedi usvajanje plana, te isporuka usvojenog plana od strane Zavoda za planiranje razvoja KS. Plan se donosi za duži vremenski period, a kada će krenuti realizacija zavisi od planskih opredjeljenja općine, odnosno obezbjeđenja finansijskih sredstava - ističe Avdibegović.

Površina obuhvata plana iznosi 21,8 ha. Prednosti lokaliteta su te što se nalazi u Kantonu Sarajevo, uz magistralnu cestu Sarajevo-Tuzla, uz turističko područje Bijambare i Etno begovo selo, na Nišičkoj visoravni. Nadmorska visina je od 937-1.033,20 m i predstavlja vazdušnu banju.

- Lokalitet Junakovac, kojeg čine kuće za odmor uz potok Junakovac i Bijela nalaze se u Drugoj zaštićenoj zoni, što ograničava prostorno širenje i izgradnju drugih građevina. Prilikom definisanja prostora u obuhvatu plana poštovana su ograničenja data Prostornim planom područja zaštićeni pejsaž Bijambare - objašnjava naša sagovornica i dodaje da planirane sadržaje treba arhitektonski oblikovati i prilagoditi uslovima terena i krajolika u cjelini.

U sklopu ovog plana nalazi se i lokalitet Borak koji je u Trećoj zaštićenoj zoni. Planom je predviđeno da se postojeće naselje zadržava, uz mogućnost rekonstrukcije devastiranih objekata.

- S obzirom na to da lokaciju naseljavaju stanovnici istog trebali bi tražiti razvoj kroz ponudu kompletnog lokaliteta, kao što su seoski turizam, ponuda eko proizvoda, ručnih radova i sl.

Sagovornica eKapije kaže da je infrastruktura trenutno djelimično razvijena.

- Postoji izgrađena vodovodna mreža i organizovan odvoz otpada. Potrebno je rješenje separatne kanalizacione mreže i saobraćajne infrastrukture.

Avdibegović za kraj dodaje da je Općina Ilijaš izradom ovog plana željela da proširi smještajne kapacitete i poboljša turističku ponudu. Kako kaže, ovo je lokalitet gdje se dolazi na rekreaciju, šetanju, te uživanje u prirodi, čistom zraku i zdravoj hrani....

S.Š.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE