Izvor: eKapija | Utorak, 05.10.2021.| 07:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kod Ilijaša planirana izgradnja apartmanskog naselja Alain - Planom parcelacije predviđeno 19 objekata površine oko 200 m2

(Foto: Screenshot iz Plana parcelacije)
U naselju Ljubnići kod Ilijaša planirana je izgradnja apartmantskog naselja Alain sa 19 stambenih objekata. Kako se navodi u Nacrtu Plana parcelacije Apartmanskog naselja Alain, spratnost objekata je prizemlje i potkrovlje, površine oko 200 m2.

Vlasnik zemljišta i budući investitor je sarajevska firma Alain.

- Površina obuhvata plana je 2,47 ha, dok je za stanovanje namijenjeno 1,8 ha, uređeno javno zelenilo 0,23 ha i saobraćajne površine 0,44 ha - objasnila je za eKapiju Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš.

Dodaje da u toku javnog uvida i javne rasprave koja je održana 17. septembra nije bilo primjedbi na ovo plansko rješenje.

- Služba je Zavodu za planiranje KS dostavila zapisnik sa Javnog uvida i Javne rasprave i slijedi izrada Prijedloga plana. Prijedlog plana trebao bi biti do kraja ove godine, a realizacija plana zavisi od investitora.

Avdibegović ističe da je investitor kupio neuređenu parcelu koju vlastitim sredstvima treba urediti, izgraditi saobraćajnicu, pristupnu i unutar naselja, dovesti vodovodnu mrežu i separatnu kanalizacionu mrežu.

- Pogodnosti budućeg naselja su te što se parcela nalazi u blizini centralnog dijela Ilijaša, u blizini je Sarajeva, te općina Visoko, Breza i drugih općina kantona.

Inače, lokalitet na kojem se nalazi planirano naselje udaljen je oko 1.500 m od autoceste, na padini iznad naselja Ljubnići u kojem je razvijena infrastruktura - vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, javna rasvjeta.

- Cilj izrade plana je da se predmetno područje urbanizira na kvalitetan način, predlože optimalna organizacija prostora sa stambenim objektima apartmanskog tipa i isto opremi saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom - kaže Avdibegović.

Sagovornica eKapije smatra da izradom planskog dokumenta općina stvara preduslove za legalnu izgradnju, postiče investitore na sigurno ulaganje, kao i da u konačnici razvija turizam.

- Što se tiče novih kulturno-turističkih sadržaja ovim planom nisu predviđeni, a vlasnici apartmana će svoje potrebe za istim zadovoljavati u Ilijašu, Sarajevu, Visokom, kao i na bližim i daljim turističkim destinacijama - rekla je eKapiji Avdibegović.

S.Š.
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE