Izvor: eKapija | Utorak, 28.09.2021.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predviđena nova vikend i kamp naselja na Ublima u Trebinju - Grad želi ponuditi investitorima i rezidencijalne objekte na lokalitetu Humac

Naselje Humac na ovoj fotografiji je u gornjem desnom uglu
Naselje Humac na ovoj fotografiji je u gornjem desnom uglu (Foto: TO Trebinje)
Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Trebinje u namjeri da trajno i sistemski zaštiti lokalitet Ubala od nekontrolisane, neplanske i nelegalne izgradnje, posebno intezivirane u posljednjih nekoliko godina, donijelo je odgovarajuću Odluku o pristupanju izradi, a zatim i o usvajanju, Zoning plana Ubla.

Ovaj lokalitet, kako su eKapiji pojasnili iz ovog Odjeljenja, prethodno je zastićen u sklopu Odluke o proglašenju Parka prirode Orjen i kao takav "uživa" dodatni stepen zaštite od nekontrolisane urbanizacije.

- Ovim Zoning planom, u okviru plana namjene površina, osim postojećih sadržaja, kao sto je izletište, predviđeni su i dodatni sadržaji: vikend naselja, katunska naselja, planinska gazdinstva, ski staza sa osnježavanjem, kamp naselja, manji hoteli planinskog tipa u posebnim zonama, istrazivačke stanice, ergela, autobusko stajalište i parking za automobile i mnogi drugi sadržaji - kaže za eKapiju načelnik Odjeljenja Vedran Furtula.

Takođe, planirana je i odgovarajuća saobraćajna infrastruktura, kao i opremanje vodovodnom i drugom komunalnom infrastrukturom.

- Ovim planom predviđena su u značajnoj mjeri stroga ograničenja po pitanju urbanisticko-tehničkih uslova izgradnje objekata, od površine parcela, tipova, veličine i spratnosti objekata, i ostalo - navodi Furtula.

U urbanizmu Grada Trebinja, kako kaže, nastavljaju da posvećuju posebnu pažnju ovom lokalitetu, te su za ove potrebe pripremili i dokumentaciju za izbor najboljih arhitektonskih rješenja tipskih planinskih vikendica (tip objekta, veličine, orjentacije, materijalizacije i drugih pojedinosti).

- Takođe, Odjeljenje je već usvojilo i određene odluke normativnog karaktera, kojima se definisšu troškovi rente, uređenja i drugo, kako bi se ovaj lokalitet i na taj način dodatno zaštitio - istakao je Furtula.

Zoning plan Humac

Širenjem gradskog urbanog područja intenzivnom gradnjom stambeno-poslovnih blokova i ostalih kompleksa, uglavnom kolektivnog stanovanja i veće spratnosti, u Trebinju se nameće potreba za prostorno-planskim planiranjem potpuno novih naselja na neizgrađenim površinama, van užih gradskih građevinskih zona.

Koristeći izražen i povoljan prostorni potencijal uzvišenja Hum i Humac (iznad naselja Pridvorci) geografski položaj i orjentaciju, morfologiju terena (blagih kosina), izrađen je Zoning plan Humac, u čijem obuhvatu su planirani sljedeći sadržaji:

- naselja rezidencijalnih objekata na parcelama cca 1.000 m2 (i većim)

- manja naselja za individualno stanovanje uz postojeća (već izgrađena)

- rekreativne zone

- zastićene zone uz postojece objekte pod zaštitom

- zaštićeni šumski pojas

- saobraćajnu i drugu prateću infrastrukturu

Ovim Zoning planom stvoreni su uslovi, kako nam je pojasnio Furtula, ne samo za gradnju rezidencijalnih i elitnih objekata i naselja, već i za za privredni, turistički i drugi razvoj i promociju grada Trebinja, kontinuiranim privlačenjem domaćih i stranih investitora.

- Slično kao i za Zoning plan Ubla, u toku je izrada konkursne dokumentacije za izbor najboljih idejnih arhitektonskih rješenja rezidencija i vila, koje će u odgovarajućem obliku biti predstavljani potencijalnim investitorima - zaključio je Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja.

T. Brnjoš
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE