Izvor: eKapija | Subota, 18.09.2021.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Urbana obnova naselja Kozarac - Kakve su bile želje Grada Prijedora?

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Prostornim plan Prijedora, kako su za eKapiju rekli iz gradske uprave, naselje Kozarac bi trebalo da pretrpi određenu urbanu obnovu, koja bi više istakla njegove urbane karakteristike i istorijsko nasljeđe, odnosno stvorila sliku istorijske varošice na značajanom putnom pravcu i sa rastućom industrijskom funkcijom, okružene atraktivnim prirodnim predjelima.

Nakon što je nedavno održan javni uvid i javna rasprava na Nacrt Urbanističkog plana naselja Kozarac, površine od 10 km2, nije došlo do utvrđivanje prijedloga Plana i njegovo upućivanje u dalju proceduru.

U koncepciji uređenja prostora koji je definisan kao urbano područje Kozarca, kako su nam pojasnili iz Grada Prijedora, polazilo se od rezultata analize postojećeg stanja i načina korišćenja prostora s jedne strane, projekcije potrebe i planerskog znanja o neophodnim odnosima u planiranom području, u smislu distribucije različitih gradskih sadržaja i njihovog povoljnog odnosa, te uklapanja tih sadržaja u značajne planske infrastrukturne tokove, preuzete iz planova višeg reda sa druge strane.

Širenje naselja, kako je bilo predviđeno ovim Nacrtom, omogućeno je kako u centralnom dijelu, tako i u ostalom dijelu obuhvata, kroz definisano građevinsko zemljište – stambena, nestambena izgradnja, kuće za odmor, porodična gradnja, privreda, duštvene djelatnosti, te zelene površine, rekreacija...

Planom su raspoređeni na način da obezbjeđuju optimalnu međusobnu komunikaciju i unapređuju kvalitet življenja, ali uz uvažavanje zatečenih odnosa postojećih fizičkih struktura i funkcionalnih cjelina, te potreba i navika stanovništva.

Planom namjene se podržavaju već uspostavljeni pravci razvoja, definisani ranijom planskom dokumentacijom, uz određene modifikacije i interpolacije novih sadržaja potrebnih za pravilno funkcionisanje.

Uz definisano građevinsko zemljište – stambena, nestambena izgradnja, kuće za odmor, porodična gradnja - definisane su i površine za razvoj privrednih djelatnosti. Na taj način stvoriće se preduslovi za veći izbor i fleksibilnost u lociranju privrednih funkcija.

Planom su definisane zelene površine i trg, što bi doprinjelo povećanju ambijentalnog kvaliteta stanovanja.

Centralni dio prvog urbanog bloka i dalje će biti najgušće naseljen i izgrađen, kako individualnim i kolektivnim stambenim objektima tako i objektima društvenih djelatnosti.

Krećući se linearno duž saobraćajnica, dominantno je individualno stanovanje. No, izuzetak su urbani blokovi u zapadnom i istočnom dijelu koje karakteriše osim individualnih objekata postojanje i objekata privrednih djelatnosti, pojasnili su iz gradske uprave Prijedora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE