NavMenu

Otvara se Tehnološki park u Mostaru - Mjesto gdje se ideje pretvaraju u biznis

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.08.2010. 13:39
Komentari
Podeli

Tehnološki park u Mostaru, buduće mjesto sinergije ideja, znanja i novih tehnologija, početkom naredne godine trebao bi početi sa radom u punom kapacitetu. Projekat čija je realizacija bila najavljena prije dvije godine, do sada je bio u `standby` statusu, prvenstveno zbog ekonomske krize koja je pogodila našu zemlju, potvrdio nam je Mladen Kostić, direktor Tehnološkog parka u Mostaru.

On je za eKapiju također istakao da se trenutno privode kraju infrastrukturni radovi na zgradu gdje će biti smješten tehnološki park, u naselju Bišće polje u Mostaru.

"Inicijativa za uspostavljanje došla je od poduzetničkog sektora, no ovaj projekat još nije dobio odgovarajuću podršku javnih institucija. Još uvijek se sve odvija zahvaljujući dobroj volji pojedinaca. No, nadamo se da ćemo do kraja godine lokacija se biti spremna za rad, te da će početkom naredne godine krenuti sa operativnim dijelom, odnosno istraživanjima i obukama koji će biti usko vezane sa tehnološkim oblastima", kaže Kostić.

Zamišljeno je da Tehnološki park omogućava stručno poslovno planiranje, marketing i pristup izvorima kapitala. Kostić ističe da je namjeravaju prije svega promovirati inovatorstvo, a potom i naći načina da se nove poduzetne ideje komercijaliziraju.

Veliki značaj osnivanja pokretanja tehnološkog parka u Mostaru potvrdila je i Agencija Redah u svojoj sveobuhvatnoj studiji o mogućnosti razvoja poslovnih zona u Hercegovini, u kojoj se navodi da je osnovni cilj stvaranja tehnološkog parka povećanje broja malih i srednjih poduzeća utemeljenih na znanju.

"Zemlje u razvoju koje zaostaju u znanjima u oblasti visokih tehnologija mogu se koristiti tehnološkim parkovima da bi privukli strana ulaganja, povećali konkurentnost regije, pa tako i države i osigurali nove poslove te povećali državni proračun. Bitan razlog stvaranja TP-a je i taj što će se na taj način zadržati najbolji mladi stručnjaci, jer će im se pružiti mogućnost da atraktivne poslove uz dobru zaradu rade u svojoj zemlji", stoji u studiji.

Prema njihovoj ocjeni, pokretanje projekta kakav je TPM može u situaciji kada mladi poslije završenog školovanja odlaze iz zemlje, moglo bi biti "svjetlo na kraju tunela".

Inicijatori Tehnološkog parka u Mostaru su Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Alfa Therm, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, Tehnološki park Varaždin, Regionalna razvojna agencija REDAH, Privredna komora FBiH, Udruga Hercegovački patent Herpatent te Hercegovačko razvojno informatičko društvo - HRID.

Njihova početna zamisao je stvoriti i sebi i drugima bolje uvjete kako za posao tako i za život i sigurniju budućnost. Ideja nije novina, već samo dobar model uspjeha koju već dugo primjenjuju najrazvijenije europske zemlje.

"TPM cilj je postati hercegovački centar izvrsnosti, odnosno mjesto transfera tehnologije i znanja, u kojem će mladi ljudi stvarati i realizirati svoje kreativne ideje, što sami, što uz pomoć stručnjaka čiji je interes tehnologija, te uz pomoć znanstveno istraživačkih visokoškolskih obrazovnih ustanova. Tehnološki park kao takav treba biti mjesto na kojemu će se konkurentske prednosti Hercegovine najbolje iskoristiti", navodi se u studiji REDAH-a.

Značaj razvoja TPM prepoznala je i domaća i međunarodna javnost tako da je početkom 2010. godine TP Mostar dobio značajan poticaj kroz IPA projekt "Razvoj inovacijskih centara u Zenici, Mostaru i Banja Luci" koji je nominiralo Ministarstvo civilnih poslova Vijeća ministara BIH, a prihvatila delegacija EC u Briselu. Kroz ovaj projekt koji u osnovi ima za cilj razvoj ljudskih resursa TP Mostar će dobiti i suvremenu multimedijalnu opremu, IKT opremu te suvremeno opremljen centar za tehnološki transfer i prototipni razvoj proizvoda.

N.V.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.