NavMenu

Vlada KS odobrila prodaju hotela Igman po početnoj cijeni od 9,2 mil KM - Raspisivanje tendera naredne sedmice

Izvor: eKapija Petak, 03.09.2021. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)Ilustracija
Na prijedlog Nadzornog odbora KJP ZOI 84 Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj redovnoj sjednici, donijela je Odluku o prodaji hotela Igman i pripadajućih objekata i zemljišta.

- Postupak prodaje, shodno Zakonu o privatizaciji preduzeća, provest će Kantonalna agencija za privatizaciju sistemom tendera, odnosno javnog prikupljanja ponuda u postupku male privatizacije. Početna cijena za hotel i pripadajuće zemljište u iznosu od 9.234.920 KM utvrđena je na osnovu Elaborata o procjeni hotela Igman, pripadajućih objekata i zemljišta od strane stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinarstva od 19. februara 2021. godine - saopćio je ministar privrede KS Adnan Delić, istakavši kako je ovo način da se KJP ZOI ‘84 oslobodi neperspektivne imovine, te sredstvima od prodaje pokrije porezne dugove, unaprijedi infrastrukturu ski-centara i poslovanje preduzeća, saopšteno je iz Vlade KS.

Ministar je istakao i da su ovom Odlukom Vlade ustanovljeni kriteriji koji podrazumijevaju početnu cijenu, investicije, te uvjet zadržavanja hotela u domenu hotelsko-ugostiteljske, sportsko–rekreativne ili djelatnosti pružanja zdravstvenih usluga.

Ministar Delić pozvao je sve zainteresovane za kupovinu hotela Igman da se prijave na javni poziv koji će Kantonalna agencija za privatizaciju objaviti već naredne sedmice. Javni poziv ujedno će sadržavati sve neophodne informacije za potencijalne kupce.

Na jučerašnjoj press konferenciji ministar Delić podsjetio je novinare i javnost da je u proceduri i izmjena i dopuna Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, s osnovnim ciljem dodavanja nadležnosti Agenciji vezanih za privlačenje investicija u Kanton Sarajevo.

- Komisija ubrzano radi na ovim izmjenama i dopunama i nadamo se da ćemo na ovaj način povećati investicije u Kanton jer će ove izmjene i dopune, između ostalog značiti da će potencijalni investitori moći sve potrebno obaviti na jednom mjestu - pojasnio je ministar Delić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.