NavMenu

Banjski turizam sve popularniji: U bihaćkoj "Termi Gate" u planu izgradnja hotela i bazena

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.08.2010. 14:03
Komentari
Podeli

Općina Bihać usmjerena je na razvoj banjskog turizma, naročito na području Mjesne zajednice Gata, gdje se nalazi i poznato "Lječilište Gata", čija je termalna voda korištena još u doba Rimskog carstva. Prvi pisani tragovi datiraju još iz XIII vijeka, a u vrijeme turske vladavine intezivirano je njeno korištenje, zbog iskustva uočenih ljekovitih svojstava na velik broj oboljenja.

Prvi objekti su bili mali otvoreni i zatvoreni bazeni. Tek 1990. godine izgrađen je suvremeni objekat u kojem se pod stručnim nadzorom primjenjuju balneofizikalni tretmani i rehabilitacija.

U cilju privlačenja što većeg broja turista, ljubitelja banjskog turizma Općina Bihać je napravila projekt kojim će znatno biti obogaćeni sadržaji u ovom poznatom lječilištu, što je i cilj ovoga projekta, potvrdio je za naš portal Amarildo Mulić, savjetnik načelnika u Općini Bihać.

"U planu je izgradnja hotelskih kapaciteta, bazena i ostalih osnovnih i pratećih banjskih i sportsko - rekreativnih sadržaja, gdje očekujemo ulaganje stranih partnera. Inače, partneri u projektu su i Vlada USK-a, Zdravstvena ustanova `Lječilište – Gata`, dok se ulaganja lokalnih partnera odnose na otkup zemljišta, istraživanja bušotina termalnih voda, infrastrukturu“, pojašnjava Mulić, naglašavajući, kako su mogući vidovi suradnje zajednička ulaganja, koncesije, Javno - privatno partnerstvo.

Procijenjena vrijednost ulaganja u ovaj projekat iznosi oko 30 miliona eura, dok su od propratne dokumentacije urađena istraživanja na 15 bušotina termalnih izvora, lokalni put koji se nalazi u prvoj fazi uređenja, idejno rješenje kompleksa hotela, bazena i ostalih popratnih sadržaja.

Inače, termomineralna voda u "Lječilištu Gate" osim zdravstveno-rehabilitacione funkcije, pruža na osnovu svojih vrijednih karakteristika i velike mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, sportsko-rekreativnog turizma, plasteničko-stakleničke poljoprivredne proizvodnje i uzgoja riba, razvoja poduzetništva, kao i ostvarenja niza drugih pozitivnih efekata za dobrobit svih nas.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.