NavMenu

Kvadrat stana u centru Banjaluke 3.000 KM - Raste broj prodatih završenih novih stanova širom RS

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 11.05.2021. 11:09
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)Ilustracija
Neizvjesnost zbog virusa korona nije mnogo uticala na odluke građana prilikom izbora nekretnine u Srpskoj pa je tako i ove godine, uprkos višoj cijeni kvadrata i izazovima u vrijeme pandemije, nastavljena potražnja za tek završenim stanovima.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj prodatih završenih novih stanova u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine veći je u odnosu na isti period lani za 0,6%. Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na januar - mart lani viša je, izračunali su statističari, za 12,5%

- U prva tri mjeseca ove godine prodata su 363 nova stana u Srpskoj - kazali su u Republičkom zavodu za statistiku.

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u porastu, a pandemija ne jenjava, prodavci nekretnina ističu da imaju pune ruke posla.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine Remax Dragan Milanović kaže da se u mjestima poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, ali i Jahorine konstantno povećava broj gradilišta, ali i cijena kvadrata.

- Cijene novih stanova, koje ne prestaju da rastu, najbolji su pokazatelj kolika je potražnja. Svaka nova lamela, na primjer u Banjaluci, bude skuplja od 50 do 100 maraka po kvadratu - rekao je Milanović.

Kad više ne bude potražnje za novim stanovima, dodao je on, i cijene će početi padati.

- Juče smo dobili obavještenje jednog klijenta o povećanju cijena novih stanova. U gradskom jezgru Banjaluke cijene novog kvadrata sada se kreću oko 3.000 KM - istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina potražnja za novim stanovima dobija primat.

Vlasnica agencije Sim nekretnine iz Bijeljine Jovana Despotović kaže da je, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, zadovoljna prodajom novih stanova.

- Najviše traže nove stanove, odnosno u izgradnji. Mnogo bolje idu od starih stanova, jer je cijena gotovo ista. Cijena kvadrata u stanogradnji prati onu u novogradnji - kazala je Despotović

Izgradnja zgrade na području Semberije i ne počne, a stanovi, kako kaže Despotović, već budu rezervisani.

- Najjeftiniji kvadrat u novogradnji kod nas košta 1.500 KM. I to nije u centru grada, gdje cijena dostiže i 2.000 KM po kvadratu - istakla je Despotović.

Izvršni direktor Udruženja građana Oaza Trebinje Nedjeljka - Neška Ilijić kaže da su stanovi u ovom dijelu Srpske najskuplji te da uprkos tome idu kao alva.

- Trebinje je turističko mjesto, zbog čega novi stanovi idu kao na traci. Najmanje ih kupuju Trebinjci, a i oni koji se na to odluče, pazare da bi ih iznajmili turistima i tako zaradili koju marku - kazala je Ilijić.

Proizvođačke cijene

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine u poređenju sa četvrtim tromjesečjem lani više su za 1,8%. Posmatrano prema vrsti građevinskih radova, u istom periodu, cijene mašinsko-instalacionih radova niže su za 0,1%.

- Istovremeno, cijene elektroinstalacionih radova više su za 0,9%. Za vodoinstalaterske i kanalizacione radove potrebno izdvojiti više novca za 1,4% nego u istom periodu lani, dok su cijene arhitektonskih i konstrukcionih radova više za 2,0% - podaci su zavoda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.